Хиљаде људи, укључујући свјетске званичнике, присуствују сахрани шефа КП Вијетнама

Танјуг
Хиљаде људи, укључујући свјетске званичнике, присуствују сахрани шефа КП Вијетнама

ХАНОЈ - Хиљаде људи, укључујући свјетске званичнике, окупиле су се данас у главном граду Вијетнама, Ханоју, током другог дана државне сахране генералног секретара Комунистичке партије те земље Нгујен Фу Тронга, који је доминирао вијетнамском политиком више од деценије.

Ковчег са телом Тронга, прекривен вијетнамском заставом, изложен је у четвртак у Националној погребној кући у Ханоју, а Тронг ће бити сахрањен касније данас на гробљу Маи Дих, посљедњему почивалишту војних хероја и високих партијских званичника Вијетнама.

Његова смрт прошле седмице означила је почетак борбе за власт унутар партије, која ће се вјероватно наставити до најважнијег конгреса вијетнамске Комунистичке партије 2026. године, преноси АП.

Највиши званичници Комунистичке партије одали су почаст Тронгу, укључујући предсједника Вијетнама То Лама, који је преузео дужност привременог генералног секретара партије.

Сахрани ће присуствовати високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Јозеп Борел, предсједник кубанске Народне скупштине Естебан Лазо Ернандес, премијер Јужне Кореје Хан Дук Су, бивши премијер Камбоџе Хун Сен, предсједница аустралијског Сената Сју Лајнс.

Очекује се да ће у Ханоју током или после сахране Тронга бити и амерички државни секретар Ентони Блинкен, главни политички савјетник Кине Ванг Хунинг и индијски савјетник за безбједност Ајит Довала, преноси Ројтерс. Тронг је преминуо 19. јула у 80. години због тешке болести и старости, саопштила је Комунистичка партија Вијетнама. Као лидер Комунистичке партије, Тронг је био најмоћнија личност у земљи, а на функцију генералног секретара КП изабран је 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана