Хиљаде људи тражило правду за жртве бомбашких напада

Г.С.
Хиљаде људи тражило правду за жртве бомбашких напада

КОЛОМБО - У главном граду Шри Ланке, Коломбу, данас је одржан протест на којем је учествовало на хиљаде људи који су тражили правду за жртве бомбашких напада на Ускрс 2019. године у којима је погинуло готово 270 људи, а рањено око 500.

Демонстранти су захтијевали од владе да открије ко су, како су навели, били прави налогодавци напада на три цркве - двије католичке и једну протестантску - који су укључивали истовремене самоубилачке нападе током прославе Ускрса 21. априла 2019. године, пренио је АП.

На мети су била и три туристичка хотела, у којима се погинула  42 странца из 14 земаља. Хиљаде људи, укључујући католичко свештенство, учествовало је данас у мирном протесту са обје стране главног пута који повезује престоницу Коломбо са међународним аеродромом.

Учесници протеста су окривили владу да није предузела адекватне мјере да обезбиједи правду за жртве бомбашких напада и казни одговорне. Демонстранти, обучени у бијело и црно, држали су се за руке, формирајући људски ланац. 

Двије локалне муслиманске групе, које су се заклеле на вјерност Исламској држави, оптужене су да су извеле шест готово истовремених бомбашких напада, циљајући на вјернике на ускршњим службама у три цркве и туристе у три популарна хотела.  Још нико није осуђен за те нападе иако су прошле четири године.

Католичка црква у Шри Ланки критиковала је истрагу тих бомбашких напада.

Прекид комуникације изазван расколом између тадашњег председника Маитрипале Сирисене и тадашњег премијера Ранила Викремесингеа довео је до неуспјеха власти да реагује на стране обавјештајне податке добијене прије напада, подсјећа америчка агенција.

Највиши суд Шри Ланке пресудио је у јануару да је неактивност Сирисене и још четворице званичника довела до бомбашких напада и наложио им да плате одштету за кршење основних права жртава и њихових породица. Врховни суд је наложио Сирисени да плати 273.300 долара из својих личних средстава. Такође је наложено шефу полиције, двојици највиших обавјештајних званичника и секретару тадашњег министарства одбране да плате укупно 574.000 долара.

Пресуда суда услиједила је након што су тужбу поднијели рођаци жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана