Хиљаде људи на протестима поводом обиљежавања Дана Аустралије

Танјуг
Хиљаде људи на протестима поводом обиљежавања Дана Аустралије

КАНБЕРА  - Хиљаде људи учествовале су јутрос на протестима у Аустралији поводом обиљежавања дана државности и у знак подршке домородачким заједницама, тражећи да се обустави прослава тога дана или да се помјери датум обиљежавања.

У центру Сиднеја, на митингу под називом "Дан инвазије", окупило се хиљаде демонстраната, од којих су многи држали заставе старосједелаца, а потом су одржали марш због којег су биле затворене централне градске улице, преноси  Ројтерс.

Старјешина Абориџина Адријан Бурагуба рекао је да су старосједиоци на митингу да покажу "да им Дан Аустралије ништа не значи.

Дан Аустралије обиљежава се у знак сјећања на дан када је Велика Британија установила државу Нови Јужни Велс као казнену колонију, у коју је доводила колонисте и осуђенике.

Многи славе тај празник уз роштиљ и излете на плажама, а такође је популаран датум за имигранте да добију аустралијско држављанство.

Многи старосједеоци Аустралије, који чине 3,8 одсто од укупно 26 милиона становника земље, одбацују тај празник јер сматрају да се њиме обиљежава почетак неправде претрпљене због европске колонизације.

Слични скупови одржани су и у другим главним градовима аустралијских држава, укључујући Мелбурн, Бризбејн и Хобарт.

Владајућа Лабуристичка партија на челу са премијером Ентонијем Албанезеом одбацила је позиве да датум обиљежавања Дана Аустралије буде померен са 26. јануара.

Албанезе је на церемонији додјела држављанстава у Канбери у петак рекао да је Дан Аустралије прилика да се сумирају успјеси нације.

Двије статуе колонијалних фигура вандализоване су у Мелбурну раније ове седмице, уочи националног празника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана