Хил: Крајње је вријеме да се ЗСО претвори у стварност

Танјуг
Хил: Крајње је вријеме да се ЗСО претвори у стварност

БЕОГРАД - Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да је ове седмице тачно 10 година од потписивања Бриселског споразума и да је крајње вријеме да се Заједница српских општина (ЗСО) претвори у стварност, као и да САД томе придају огроман значај и да неће одустати док се то не оствари.

“Што прије то боље, и не треба да говорим у име господина (Мирослава) Лајчака, али он је споменуо да је то врхунски приоритет и оно што могу да вас уверим је да нећемо да одустанемо док се то не оствари”, рекао је Хил одговарајући на питање новинара када можемо да очекујемо формирање ЗСО и да ли Вашингтон може да изврши додатни притисак на Приштину.

Хил је додао да су два разлога због чега то мора да се испуни.

“Једно је то што српски народ мора да има повјерење у овакве споразуме и да кад се они потпишу морају да буди сигурни да ће се они и спровести,а други разлог је можда још важнији а то је да те заједнице морају знати каква их будућност чека”, додао је Хил у изјави новинарима током посете Ватрогасном савезу Србије.

Он је истакао да жели српски народ да увери да ову обавезу САД узимају са крајњом озбиљношћу.

На питање новинара да ли очекује да се формирање ЗСО догоди или барем да томе будемо ближи после састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу 2. маја, Хил је одговорио да има много коментара, али да није сигуран да ли жели да их подјели све.

“Знам да се мора радити на тим стварима, не бих да дајем коментаре који ће господину Лајчаку да отежају посао, само хоћу да вас још једном уверим да САД томе придаје огроман значај и да то мора да буде један од кључних елемената у најранијој фази спровођења споразума и сваки представник администрације САД- а уопште када говоримо о Бриселском споразуму увек је наглашавао формирање ЗСО и увјеравам вас да ћемо то наставити да радимо”, истакао је Хил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана