Хезболах дроновима напада положаје израелске војске

ГС/Агенције
Foto: CNN

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Двадест и седми је дан сукоба израелске војске и Хамаса.Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су јутрос да су извеле ваздушне и артиљеријске нападе на Либан, након што је пројектил испаљен из те земље на један од израелских дронова, ракете лансиране према Израелу.Размјере трагедије у Гази су без преседана, изјавио је генерални комесар агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филипе Лазарини.

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је да је данас са две беспилотне летјелице пуне експлозива напала командни положај израелске војске у спорној области на фарми Шеба на либанско-израелској граници.

У саопштењу, група коју подржава Иран је рекла да су беспилотне летјелице биле напуњене „великом количином експлозива“ и да су погодиле своје мете, преноси Џерусалем пост.

Као одговор, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале су неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

''Израел је гађао неколико терористичких инфраструктура Хезболаха дуж границе, убивши многе терористе'', саопштио је ИДФ.

Израелско ваздухопловство, као и артиљеријске снаге, стављене су у стање високе приправности како би одмах реаговале на све нападе Хезболаха из унутрашњости Либана, наводи Џерусалем пост.

Галант: Имамо јединствена рјешења за уништење Хамасових тунела

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да израелска војска има ''јединствена решења'' за рушење огромне мреже тунела које је палестинска група Хамас изградила испод Појаса Газе.

„Имамо јединствена решења да дођемо до свих тунела и демонтирамо их под земљом. Спремни смо да то урадимо“, рекао је Галант .

Медији са Блиског истока раније данас пренијели су да израелски војни инжењери започињу опсежну операцију уништавања тунела Хамаса и да ће користити различите врсте робота и експлозивних направа.

„Доћи ћемо свуда, а онда ће терористи имати две опције: или да погину у тунелу или изађу. И тамо или гину од ватре наших снага или се безусловно предају. Треће опције нема“', рекао је Галант.

Хезболах тврди да је погодио 19 позиција Израела

Либанска група Хезболах саопштила је да је напала 19 локација израелских војних локација дуж границе са Либаном.

Израелске одбрамбене снаге засад нису саопштиле да је било повријеђених у нападима.

Хамас: Више од 11.000 убијених или несталих под рушевинама

информисања Хамаса саопштило је да је више од 11.000 људи убијено или нестало испод рушевина услед израелског бомбардовања Појаса Газе. 

Истиче се да је Израел уништио више од 8.000 стамбених и десетине јавних објеката, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Из Хамасовог министарства тврде да је Израел досад бацио више од 25.000 тона експлозива на Газу и додају да је Министарство здравља покушало да евакуише повређене цивиле у јужни део Појаса Газе, али да их је Израел гађао.

Блинкен ће тражити од Израела кратке хуманитарне паузе у нападима

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позваће израелску владу да пристане на кратке прекиде војних операција у Гази како би се омогућило безбједно ослобађање талаца и расподела хуманитарне помоћи, саопштено је из Бијеле куће. 

Званичници Бијеле куће тврде да је захтјев за кратке паузе другачији од општег прекида ватре, за који Бајденова администрација верује да би користио Хамасу јер би му омогућио да се опорави од интензивног израелског бомбардовања.

Њујорк тајмс преноси да је оваког оваквог саопштења дошло након што је предсједник САД Џозеф Бајден открио да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху раније пристао да накратко прекине гранатирање 20. октобра да би двоје Американаца било евакуисано из Појаса Газе. 

Блинкен је новинарима, такође, прије одлака из Вашинигтона рекао да ће у Израелу разговарати о конкретним мјерама за смањење штете по цивиле у Гази.

Према његовим ријечима, САД су одлучне да спријече ескалацију на свим фронтовима, укључујући јужни Либан, Западну обалу или било где у региону.

Хамас: Убијено 27 особа у бомбардовању школе УН у Џабалији

Министарство здравља Хамаса саопштило је да је најмање 27 особа убијено у израелском бомбардовању школе Уједињених нација у Џабалији на сјеверу Појаса Газе.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) засад нису коментарисале тврдње Хамаса.

У Џабалији се налази избеглички камп који израелске снаге бомбардују последњих дана услијед чега су стотине људи повријеђене и убијене.

ИДФ изводи низ напада на Хезболах у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да изводе нападе на ''низ локација Хезболаха'' у Либану, након што је више ракета лансирано на север Израела.

Израел се од 7. октобра суочава са сталним порастом напада из Либана, које предводи либанска милитантна група Хезболах дуж израелске сјеверне границе.

Израелски генерал: Боримо се у граду Гази, окружили смо га

Начелник Генералштаба израелске војске, генерал пуковник Херци Галеви, рекао је да његове трупе оперишу унутар града Газе и да су је окружиле из више праваца.

„Напредовали смо ка важној фази рата. Снаге су у срцу сјеверне Газе, оперишу у граду Гази, окружују га, продубљују офанзиву и достигнућа", рекао је Халеви.

Он је казао да се израелске снаге боре у „густом и комплексном урбаном подручју, које захтјева професионалну борбу и храброст".

Како је додао, одигравају се борбе на малој близини, појашњавајући да су у њих, поред копнених, укључене и ваздушне и поморске јединице.

До сада је погинуло 18 израелских војника, каже Халеви.

Најмање 15 људи убијено у израелском гранатирању кампа Буреиџ у Гази

Најмање 15 људи је убијено данас приликом израелског напада на стамбену зграду у избјегличком кампу Буреиџ у централној Гази, саопштио је портпарол Цивилне одбране Газе Махмуд Басал.

Он је истакао да је возилима цивилне одбране и екипама за ванредне ситуације било тешко да одмах приступе и рашчисте рушевине, преноси Ал Џазира.

Наводно је на десетине људи заробљено под рушевинама, а удар је створио велики кратер и озбиљно оштетио оближње грађевине.

Басал је рекао да се болничари цивилне одбране Газе и они који први реагују тешко обављају свој посао због разорене инфраструктуре и несташице горива, и додао да су се до сада ослањали на донације горива појединачних Палестинаца из њихових личних залиха за покретање амбулантних и других возила.

Израел је забранио транспорт горива у Газу.

Израелска војска одбацује оптужбе о употреби бијелог фосфора за паљење у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) одбациле су данас оптужбе о употреби запаљиве супстанце познате као бијели фосфор у Либану, као и извјештаје да је коришћена за подметање пожара, али су признале да је у употребљавају у неким околностима.

Граната, која изгледа као бијели фосфор израелске артиљерије, експлодирала је 15. октобра изнад куће у Ал Бустану, јужном либанском селу на граници са Израелом, пренио је Си-Ен-Ен.

Група за људска права Амнести интернешенел саопштила је у уторак да су цивили у месту Дајра повријеђени раније овог мјесеца, када су израелске снаге погодиле погранично село гранатама које садрже бијели фосфор, контроверзну запаљиву муницију.

Истог дана, либански министар пољопривреде Абас Ал Хаџ Хасан оптужио је Израел да је спалио више од 40.000 стабала маслина у јужном Либану користећи "бомбе од белог фосфора", што је ИДФ демантовао.

 

Маруф: Израел није обновио снабдјевање водом у Гази

Саљама Маруф, представник за штампу власти у Гази, рекао је да Израел није обновио снабдевање водом у Гази.

Претходно је израелски координатор за државне послове на Палестинским територијама изјавио да је Израел обновио водоснабдјевање Газе кроз други од три водовода.

Свих шест станица водоснабдјевања у Појасу Газе престали су да раде, а што се тиче израелског саопштења о обнављању снабдјевања, вода до Појаса Газе није дошла", рекао је Маруф и додао да је водовод, за који Израел тврди да је прорадио, срушен у бомбардовању.

Хезболах: Напали смо дроновима командно мјесто израелске војске

Хезболах је саопштио да је користио два дрона наоружана експлозивом за напад на командну позицију израелске војске у подручју Шеба фарме.

Ова либанска група тврди да су дронови погодили циљеве, док израелска војска није коментарисала те наводе.

ИДФ користи и вјештачку интелигенцију за одређивање мета напада на Хамас

Управа за војну обавештајну службу Израелских одбрамбених снага (ИДФ), саопштила је да је њен такозвани “центар за одређивање циљева” идентификовао око 1.200 нових мета Хамаса у Појасу Газе, током копнене офанзиве која је почела прошле седмице.

ИДФ су навеле да стотине војника раде на одређивању бројних нових циљева, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Виши обавјештајни официр је рекао да се у рату непријатељ понаша другачије и ствара нове могућности.

Управа за војну обавјештајну службу користи вјештачку интелигенцију и аутоматизоване алате за брзо и прецизно одређивање поузданих циљева, навео је ИДФ.

Према ријечима неименованог израелског официра, нови алати користе по први пут како би се копненим снагама у Појасу Газе одмах обезбиједиле ажуриране информације о циљевима за напад. ИДФ је навео да је до сада напао више од 12.000 циљева у Појасу Газе.

Палестина: Број погинулих у израелском бомбардовању премашио 8.800

Број погинулих у израелском бомбардовању у Појасу Газе премашио је 8.800, а повријеђено је више од 22.200 људи, саопштило је Министарство здравља у Гази.

-Као резултат израелског напада на Појас Газе, 8.805 људи је мртво, а још 22.240 је рањено - наводи се у саопштењу Министарства.

Из Министарства напомињу да је више од 3.600 дјеце убијено у ударима од 7. октобра.

Израелска војска објавила је прије два дана да је погодила камп Џабалију у Појасу Газе и додала да је смрт цивила посљедица “трагедије рата”.

Палестинско Министарство објавило је јуче да је у израелским нападима У Гази погинуло 8.730 људи.

Министарство унутрашњих послова у Гази саопштило је да је најмање 400 људи убијено или повријеђено у израелским ваздушним нападима на избјеглички камп.

Израел је јуче извршио још један ваздушни напад на камп, при чему су убијене десетине људи, јавила је палестинска новинска агенција ВАФА.

Западна обала: У пуцњави тешко рањен Израелац

Израелац стар 35 година тешко је рањен у пуцњави на аутопуту Рута 557, у близини града Бајт Лида на Западној обали, саопштили су данас љекари.

Израелска Хитна помоћ је навела да се његово возило преврнуло након пуцњаве, пренио је “Тајмс оф Израел”.

У протекле двије недјеље дошло је до бројних сукоба између Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и Палестинаца на Западној обали и неколико покушаја терористичких напада, саопштила је израелска војска.

Ракетни напад из Појаса Газе на Ашдод, нема извјештаја о жртвама

Из правца Појаса Газе испаљене су данас ракете на град Ашдод на југу Израела. Спасилачка служба Маген Давид Адом саопштила је да нема тренутних извјештаја о директним ударима или повријеђенима, преноси Тајмс оф Израел.

Египат ће помоћи у евакуацији око 7.000 странаца и двојних држављана из Газе

Египат ће помоћи у евакуацији око 7.000 странаца и двојних држављана из Појаса Газе, саопштило је данас египатско министарство спољних послова.

Помоћник египатског министра иностраних послова Исмаил Каират рекао је, на састанку са страним дипломатама, да се Египат припрема да олакша пријем и евакуацију страних држављана из Газе преко прелаза Рафа, објавио је “Тајмс ов Израел”. Каират је прецизирао да ће из Газе бити евакуисано око 7.000 припадника више од 60 националности. Неколико стотина странаца и двојних држављана у среду је напустило Појас Газе. Очекује се да ће данас око 500 људи прећи из Појаса Газе у Египат, након што је прелаз Рафа отворен први пут од избијања рата између Израела и Хамаса. Као и у среду, списак од око 500 имена људи којима је дозвољен прелазак, а који је саставио Египат, биће постављен на прелазу Рафа, објавио је BBC.

Више од 400 људи могло је у сриједу да напусти Газу. Поједини људи, који су у среду отишли на прелаз Рафа, нису знали да им неће бити дозвољен улазак у Египат ако њихова имена не буду на списку. Напуштање Појаса Газе је посебно потребно за оне којима је потребна медицинска нега, јер болницама понестају залихе.

 

Израелска војска:Током ноћи ликвидиране десетине милитаната Хамаса

Израелска војска (ИДФ) саопштила да су се копнене снаге и тенкови током ноћи сукобили са трупама Хамаса у сјеверном Појасу Газе, и да је убијено десетине милитаната.

У саопштењу ИДФ наводи се да су трупе пјешадијске бригаде Голани водиле „дуготрајне битке” против милитаната Хамаса који су испаљивали пројектиле, активирали експлозивне направе и бацали гранате на израелске снаге, преноси Тајмс оф Израел.

Војска је навела да су пјешадијске трупе узвратиле, потпомогнуте артиљеријом и тенковским гранатирањем, и истовремено усмјеравале ваздушне и ракетне нападе морнарице.

-На крају борби, десетине терориста је убијено - навела је израелска војска.

ИДФ је саопштила да наставила да напада локације Хамаса у Појасу Газе, укључујући објекте за производњу и складиштење оружја, позиције за лансирање противтенковских пројектила и беспилотних летјелица.

Израелска полиција недавно спријечила терористички напад у источном Јерусалиму

Израелска полиција саопштила је данас да је, у сарадњи са безбjедносном службом Шин Бет, недавно спријечила планирани терористички напад у источном Јерусалиму.

Очекује се да ће данас око 500 људи прећи из Појаса Газе у Египат преко Рафе

Очекује се да ће данас око 500 људи прећи из Појаса Газе у Египат, након што је прелаз Рафа отворен први пут од избијања рата између Израела и Хамаса.

Као и у сриједу, списак од око 500 имена људи којима је дозвољен прелазак, а који је саставио Египат, биће постављен на прелазу Рафа, објавио је BBC.

Више од 400 људи могло је у сриједу да напусти Газу.

Поједини људи, који су у сриједу отишли на прелаз Рафа, нису знали да им неће бити дозвољен улазак у Египат ако њихова имена не буду на списку. Напуштање Појаса Газе је посебно потребно за оне којима је потребна медицинска нега, јер болницама понестају залихе.

Сирене у израелским насељима у близини Појаса Газе

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јутрос у неколико израелских заједница у близини Појаса Газе.

Упозорења су се огласила у Кисуфиму, Мивтахиму, Амиозу и Јеши, преноси Тајмс оф Израел.

Нема извјештаја о жртвама. Већина заједница у близини Газе је евакуисана.

Бајден позвао на паузу у борбама између Израела и Хамаса

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је “на паузу” у борбама између Израела и палестинских милитаната Хамаса у Појасу Газе, како би се омогућило ослобађање талаца.

Кирби: САД неће слати војнике у мировну мисију у Гази

Сједињене Америчке Државе неће слати војнике у Појас Газе ради било какве улоге у будућим мировним снагама, рекао је порпарол Бијеле куће за националну безбједност Џон Кирби.

-Нема планова или намјера да се амерички војници шаљу на територију Појаса Газе, сада или у будућности -  рекао је Кирби у сриједу, преноси Ројтерс.

Кирби је навео и да САД не вјерују да палестинска организација Хамас може да учествује у будућем руководству Појаса Газе, након окончања сукоба са Израелом.

Рекао је и да Вашингтон не подржава стална насеља за цивиле који бјеже из Појаса Газе ван те палестинске територије.

Британски Гардијан објавио је у уторак, позивајући се на изворе, да САД и Израел разматрају могућност успостављања међународних мировних снага састављених од америчких, британских и француских трупа у Појасу Газе, у случају да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) успију да протјерају палестинску милитантну групу Хамас из те енклаве.

Папа: За Израел и Палестину рјешење двије државе

Папа Фрањо поручио је да је у сукобу Израела и Палестине потребно рјешење које подразумијева двије државе, истичући да је "рат увијек пораз".

Палестинско министарство:Израел јуче гранатирао болницу са породилиштем у Гази

Израелски ваздушни удари погодили су у сриједу породилиште у болници пуној жена и медицинског особља у граду Газа, изјавио је портпарол палестинског Министарства здравља Ашраф ал-Кудра.

Он је синоћ рекао да је породилиште претходно премјештено из главне болнице у Гази Ал Шифа у болницу Тарват ал-Хелоу, од којих је ова потоња гранатирана, преноси Ал Џазира.

-Израел је зауставио испоруку санитетског материјала и горива и преплавио болницу Ал Шифа хиљадама рањених људи, приморавши нас да премјестимо породилиште у Ал Хелоу и направимо мјеста за још рањеника -рекао је ал-Кудра.

Он је рекао да међународна заједница мора да реагује и заустави Израел прије него што се поново догоди ''масакр''.

-Позивамо међународну заједницу да хитно интервенише како би зауставила Израел и заштитила болнице, медицинско особље и пацијенте прије него што се понови још један масакр - рекао је ал-Кудра.

ДФ: Као одговор, извршени ваздушни и артиљеријски напади на Либан

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су јутрос да су извеле ваздушне и артиљеријске нападе на Либан, након што је пројектил испаљен из те земље на један од израелских дронова, ракете лансиране према Израелу.

ИДФ је навео да је ракета земља-ваздух лансирана на израелску беспилотну летјелицу раније током ноћи, а да дрон није погођен, објавио је "Тајмс ов Израел".

Израелске копнене снаге су испалиле артиљеријске гранате након што су пројектили из Либана лансирани на регион планине Дов и планине Хермон, наводи се у саопштењу.

Израел се суочава са сталним порастом напада из Либана, које предводи либанска милитантна група Хезболах дуж израелске северне границе, од почетка рата Израела са Хамасом 7. октобра.

УНРВА: Размјере трагедије у Гази без преседана, деца траже воду и хљеб

Размјере трагедије у Гази су без преседана, изјавио је генерални комесар агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филипе Лазарини.

Он је посјетио Појас Газе и састао се са палестинским избјеглицама које су се сакриле у једној од школа под покровитељством УН, истакавши да је то био ''један од најтужнијих дана'' у његовом хуманитарном раду, преноси Гардијан.

-Мјесто је било претрпано. Ниво нехигијене и услова живота су неразумљиви. Сви су само тражили воду и храну. Умјесто да буду у школи и уче, деца су тражила гутљај воде и парче хљеба. Парали су ми срце. Али прије свега, људи су тражили прекид ватре, они желе да се ова трагедија што прије заврши - рекао је Лазарини.

Он је позвао на ''смислен'' хуманитарни одговор како би се спријечило да људи у Гази умиру у опсади.

-Позивам још једном на хитне испоруке горива. Гориво није стигло скоро мјесец дана и то има разоран утицај на болнице, постројења за воду и наше пословање - рекао је Лазарини.

Додао је да позиви упомоћ из Газе не наилазе на одзив.

-Хуманитарни прекид ватре је одавно закаснио. Без тога ће више људи бити убијено, а они који преживе ће трпети даље губитке - поручио је Лазарини.

Блинкен и Халид бин Салман разговарали о ситуацији у Гази

Минситар одбране Саудијске Арабије Халид бин Салман састао се у Вашингтону са америлчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, са којим је разговарао о деескалацији тензија на Блиском истоку услијед рата у Гази.

Бин Салман је на свом налогу на мрежи Икс навео да су разговарали и о сарадњи на ''промовисању безбједности и стабилности, како у региону, тако и у свијету''.

Како преноси Ал Џазира, прије него што је избио рат у Гази, администрација предсједника Џозефа Бајдена настојала је да обезбиједи такозвани споразум о ''нормализацији'' између Саудијске Арабије и Израела, а портпарол Бијеле куће Џон Кирби је рекао раније данас да Вашингтон ''не одустаје'' од те иницијативе.

- Саудијци су показали спремност да наставе у том погледу- рекао је Кирби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана