Херш: Амерички медији прећуткују моја открића

Srna
Foto: Reuterso

ЊУЈОРК- Амерички новинар Сејмур Херш, који је објавио своје истраживање о томе да су САД одговорне за експлозије на гасоводима "Сјеверни ток један и два", оптужио је водеће америчке медије да прећуткују његова открића. Херше је истраживање о експлозијама на овом гасоводу објавио прошле недјеље.

Херш је на својој страници на платформи "Садстек" подсјетио да је седамдесетих година 20. вијека радио за "Њујорк тајмс", а његови чланци и материјали су редовно цитирани у "Вашингтон посту".

Овог пута "ниједан од њих није написао ни ријеч о мојој причи о гасоводу, нису чак ни споменули порицање Бијеле куће", рекао је Херш.

Он је рекао да ово није први пут да се овако нешто дешава у његовој каријери, подсјетивши да је његова прича о масакру у Ми Лају у Вијетнаму 1969. године имала исту судбину.

"Постоји образац одговора мејнстрим медија. Он датира још од моје револуционарне приче: открића масакра у Ми Лају. Ту причу је у пет серија, током пет недјеља 1969. године, објавила подземна медијска група `Диспеч њуз`. Ја сам покушао да ту причу објаве два најзначајнија магазина у САД `Лајф` и `Лук`, али без успјеха", рекао је он.

Херш је 8. фебруара објавио, позивајући се на изворе, да су бомбе, које су експлодирале испод руских гасовода у јуну 2022. године, под окриљем вјежбе "Балтопс" поставили рониоци америчке морнарице уз подршку норвешких стручњака.

Према Хершовим ријечима, одлуку о спровођењу операције донио је лично амерички предсједник Џозеф Бајден након девет мјесеци разговора са званичницима његове администрације за националну безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана