Херчински: Придруживање Грузије ЕУ заустављено због закона о страним агентима

Танјуг
Херчински: Придруживање Грузије ЕУ заустављено због закона о страним агентима

ТБИЛИСИ - Амбасадор Европске уније у Грузији Павел Херчински изјавио је данас да је процес придруживања те земље европском блоку заустављен због закона о “страним агентима” који је та земља усвојила овог мјесеца.

Грузијска новинска агенција Интерпрес цитирала је Херчинског да је закон имао “негативан утицај на изгледе напретка Грузије” и да је процес сада “практично заустављен, практично замрзнут”, пренео је Ројтерс.

“У принципу, усвајање овог закона, како видим, замрзнуло је интеграцију Грузије у Европску унију”, рекао је Херчински, описујући, како је навео, тежак период у односима Грузије и ЕУ.

Закон, који захтјева да се организације које добијају више од 20 одсто финансија из иностранства региструју као “агенти страног утицаја”, домаћи критичари су оцијенили као ауторитаран.

Владајућа партија Грузије бранила је то као неопходан корак да се обезбједи транспарентност финансирања.

Херчински је рекао да ће министри спољних послова ЕУ разговарати о статусу Грузије на састанку у Луксембургу следеће недеље.

Он је казао да су припремљене различите опције у вези са наредним корацима и да ће земље чланице ЕУ одлучити коју опцију да имплементирају.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана