Хеликоптер Ми-8МТВ срушио се на залеђено језеро, пробио лед и потонуо

Танјуг
Foto: Илустрација/Агенције

Хеликоптер Ми-8МТВ-1 руског Министарства за ванредне ситуације (Министерство по чрезвычайным ситуациям, МЧС России) са три члана посаде срушио се 4. фебруара на површину залеђеног Оњешког језера Републици Карелији, пробио лед и потонуо.

Руски Истражни комитет покренуо је кривични поступак на основу кршења правила безбједности саобраћаја и рада ваздушног саобраћаја.

Комуникација са хеликоптером изгубљена је док се налазио изнад Оњешког језера, преносе Риа Новости.

"Олупина хеликоптера Ми-8 пронађена је 11 km од обале. Дубина језера на месту проналаска креће се од 40 до 50 метара", наводи се у извештају руског Министарства за ванредне ситуације.

У потрагу је било укључено више од 140 људи и 33 комада опреме, укључујући рониоце, ховеркрафте и хеликоптер.

Потрага под водом, како је саопштило Министарство за ванредне ситуације, обављаће се подводним возилом Фалкон на даљинско управљање.

Наведено је и да су чланови посаде пилот (командир) Евсев В. Н, копилот Носов С.А. и летач-маханичар Билида В.П. били су искусни, са хиљадама сати лета иза себе, а током свог рада у руском Министарству за ванредне ситуације, више пута су учествовали у спасавању људи и гашењу пожара.

Према изворима руским изворима, хеликоптер је летио у Витегру на такмичење у оквиру међународне конференције Руски лед – 2024.

Посада хеликоптера је довезла спасиоце из Санкт Петербурга на догађај, након тога, отишли су Петрозаводск на пуњење горивом, а затим је летјелица нестала са радара, наводи телеграм канал СХООТ.

Временска прогноза је била неповољна – ниска облачност и слаба видљивост, али је лет дозвољен. Посљедњи сигнал хеликоптера забележен је око 20.30, отприлике 20 km од села Деревљаноје, одакле су спасиоци отишли ​​на моторним санкама.

Хеликоптер Ми-8МТВ-1 регистарске ознаке РФ-32755 (фабрички број 96554) произведен је 2004. године, наводи Авиатион Safety.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана