Хејнс: Кина би могла да утиче на америчке предсједничке изборе помоћу ТикТока

Танјуг
Хејнс: Кина би могла да утиче на америчке предсједничке изборе помоћу ТикТока

ВАШИНГТОН – Кина би могла да искористи апликацију ТикТок да утиче на америчке предсједничке изборе 2024. године, упозорила је данас директорка америчке Националне обавјештајне службе (НИА) Аврил Хејнс током саслушања пред одбором за обавјештајна питања Представничког дома Конгреса.

На питање члана овог одбора из редова Демократске странке Раџе Кришнамуртија да ли би кинеска владајућа Комунистичка партија (КПК) могла да користи ТикТок да утиче на предсједничке изборе у САД, Хејнс је одговорила: “Не можемо то искључити. КПК би то искористила”, преноси Ројтерс.Кришнамурти је, такође, члан одбора за Кину Представничког дома Конгреса и он је, заједно са предсједником тог одбора Мајком Галагером из Републиканске странке, прошле недеље представио закон којим се власницима ТикТок-а, кинеској компанији БајтДенс, даје око шест мјесеци да се повуку из власништва над том апликацијом коју користи 170 милиона Американаца.

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је у понедељак да вјерује да друштвена мрежа ТикТок представља ризик за националну безбедност, међутим изразио је протљење забрани ове веома популарне апликације јер би то, како је рекао “помогло ривалској мрежи Фејсбук”, коју бивши предсједник САД и даље оптужује за свој изборни пораз.

“Оно што ми се не свиђа је то што ће укидање ТикТока учинити Фејсбук већ́им, а ја сматрам да је Фејсбук, поред многих других медија, непријатељ народа. Мислим да је Фејсбук био веома лош за нашу земљу, посебно када су у питању избори”, рекао је Трамп, пренео је раније АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана