Хејли поражена, иако Трамп није ни био на гласачком листићу

Танјуг
Хејли поражена, иако Трамп није ни био на гласачком листићу

КАРСОН СИТИ - Ники Хејли је у Невади доживјела још један пораз у трци кандидата за номинацију Републиканске странке за новембарске предсједничке изборе у САД, иако Доналд Трамп није ни био на гласачком листићу.

Према посљедњим подацима, опција “нико од понуђених кандидата” је на републиканским предизборима у Невади добила највише гласова, око 60 одсто, скоро двоструко више од Хејлијеве, бивше амбасадорке САД у Уједињеним нацијама, која је добила 33 одсто, што је за њу непријатан резултат, с обзиром да је била једини значајан кандидат на гласачком листићу, наводи АП.

Трампу, бившем предсједнику САД, суд државе Неваде забранио је да се нађе на гласачком листићу, због његове улоге у нападу на зграду америчког конгреса 6, јануара 2020. године. Поред тога, Хејли се није много трудила да води кампању у Невади, сматрајући да је процес предизбора “намјештен” за Трампа.

АП констатује да је трка у суштини бесмислена у процесу номиновања кандидата, пошто је велики догађај за републиканце у четвртак, када ће та странка одржати кокусе са Доналдом Трампом на гласачком листићу и тада ће у Невади бити одређено ко ће колико делегата послате на републиканску националну конвенцију. Предизбори се разликују од кокуса по томе што кокуси трају обично око сат времена и бирачи за то вријеме сједе у истој просторији и слушају кратке говоре присталица кандидата, прије него што им се подјеле листићи, које одмах заокруже и који се након тога броје на лицу мјеста.

На предизборима, с друге стране, бирачи се лично пријављују изборним радницима када стигну на мјесто за гласање, након чега на гласачком листићу у кабини тајно гласају заокруживањем или дописивањем имена кандидата.

Предизборе организују власти у појединим државама, док кокусе организују странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана