Хависто: Изненађује ме што је моја сексуалност тема пред други круг избора

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ХЕЛСИНКИ- Кандидат либералне Зелене партије за предсједника Финске Пека Хависто изјавио је да је изненађен начином на који је његова сексуалност постала питање од јавног интереса пред други круг председничких избора у Финској у недељу, на којем му је ривал кандидат Националне коалиционе странке десног центра Александер Стуб.

Хависто (65), бивши министар спољних послова, који би у случају побједе на изборима постао први предсједник ФИнске који се отворено изјашњава као хомосексуалац и први предсједник из редова зелених, довео је у питање то што је његова сексуалност у фокусу посљедњих дана кампање и оптужио новинаре националне телевизије да су покренули то питање.

Када се Хависто (65) први пут кандидовао за предсједника 2012. године, бирачи су жељели да разговарају о његовом сексуалном идентитету, али он сматра да овај пут то није била централна тема, бар не на почетку, али да су,  откако је доспио на друго мјесто од девет кандидата у првом кругу избора и прошао у други круг, новинари, посебно они са националне телевизије Yле, покретали разговоре о тој теми "на изненађујуће снажан начин" .

Хависто, који је треćи пут предсједнички кандидат и који живи са партнером Антониом Флоресом, поставио је питање како је то тема у другом кругу избора, а није била у првом кругу, преноси Гардијан.

 "Изненађује ме да је то тема током другог круга ових избора и да, када сам ишао по земљи и састајао се са бирачима и разговарао, то није долазило директно до мене као што се о томе можда разговарало 2012. Чак и тада то није било толико (велико) питање, тако да изгледа мало као вештачка тема сада у другом кругу", рекао је Хависто након што је анкета Универзитета у

Хелсинкију показала да трећина бирача не би гласала за њега јер је хомосексуалац.

Најновија анкета коју је спровео Yле показала је да Хависто сустиже Стуба, бившег премијера и члана владајуће странке десног центра, али још заостаје за њим са 46 одсто гласова, док Стуб има подршку 54 одсто бирача.

Друга централна тема дебате посљедњих дана било је нуклеарно оружје, при чему Стуб и Хависто нису сагласни око тога какав треба да буде приступ Финске према том питању.

Док је Хависто против складиштења нуклеарног оружја, имајући у виду да је противзаконито уношење тог оружја у земљу, Стуб је рекао да би закон требало променити.

Стуб има већу подршку међу пензионерима, а Хависто међу млађим гласачима.

"Биће то тешка битка", рекао је Хависто.

Стуб је однио тјесну побједу у првом кругу предсједничких избора у Финској крајем јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана