Харис одговорила на питање да ли ће САД слати војску у Израел или Газу

Танјуг
Харис одговорила на питање да ли ће САД слати војску у Израел или Газу

ВАШИНГТОН- Потпредсједница САД Камала Харис рекла је да Вашингтон “апсолутно нема намјеру” да шаље своје борбене јединице у Израел или Газу, усљед бојазни око ширег регионалног конфликта.

-Апсолутно немамо намјеру, нити планове, да шаљемо војску у Израел или Газу. Тачка - рекла је Харис у интервјуу за CBS емитованом у недјељу.

Харис, која је добро информисана о кризи на Блиском истоку, каже да се блиско држи приступа предсједничке администрације, а то је - подршка Израелу да се одбрани, али истовремено и да се заштите цивили.

-Према већини процјена, најмање 1.400 Израелаца је убијено. Израел, без икакве дилеме, има право на самоодбрану. Такође, веома је важно раздвојити Хамас и палестински народ, који заслужује подједнаке мјере безбједности, самоодлучности и достојанства. Били смо веома јасни када смо рекли да правила рата морају да се поштују и да мора да се неометано дистрибуира хуманитарна помоћ - истакла је потпредсједница САД.

Поводом забринутости да би конфликт могао да се прошири ван Појаса Газе, Харис је поновила упозорење предсједника САД Џозефа Бајдена Ирану да се не мијеша.

-Немојте. Једна ријеч. Врло јасна -рекла је Харис.

У другом дијелу интервјуа, Харис је одбацила питања о годинама Бајдена, који ће 20. новембра напунити 81 годину, односно, да ли ће остати здравствено виталан до саедећих избора, у новембру наредне године.

-Немам времена за нагађања да ли би и који демократа могао да га иј. Нећу уопште тиме да се бавим, јер Бајден је веома живахан и кандидује се за реизбор -поручила је Харис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана