Харис и Бајден први пут заједно на бини од његовог повлачења

Танјуг
Харис и Бајден први пут заједно на бини од његовог повлачења

ВАШИНГТОН - Потпредсједница САД Камала Харис придружила се предсједнику Џоу Бајдену како би заједно представили договор којим ће се смањити цијена десет често коришћених лијекова у САД.

То је први пут да су се појавили заједно на неком јавном скупу, од када је Харис замијенила Бајдена као предсједничка кандидаткиња Демократске странке.

-Коначно смо побиједили велике фармацеутске компаније - рекао је Бајден.

Његова администрација је преговарала и договорила смањење цијена десет најпродаванијих лекова које користи Медикер, систем државног осигурања за старије грађане, неке и до 79 одсто.

Договор ће, како су најавили, у првој години спровођења уштедјети држави шест милијарди долара, а 2026. године уштедјеће обичним грађанима више од 1,5 милијарди у трошковима "из џепа".

Бајден и Харис покушавају да увјере бираче да ће се њихови животни трошкови смањити послије неколико година натпросјечно велике инфлације, преноси Глас Америке.

Закон о смањењу инфлације, који је Бајденова администрација предложила и који је усвојен 2022. године био је први закон који је омогућио држави, односно Медикеру, да преговара о цијенама неких од најскупљих лекова за програм који покрива 66 милиона Американаца.

Нове цијене ће почети да важе 2026. године.

Американци су огорчени због високих цијена и често говоре да је то питање које их највише занима уочи предсједничких избора 5. новембра, на којима се Харис такмичи против републиканског кандидата Доналда Трампа.

-Цијеле своје каријере радила сам на томе да смањимо цијену лијекова и на позивању на одговорност оних који их подижу из личне користи - изјавила је Харис.

Додала је да Медикер сада може да употријеби моћ колективног преговарања да договори ниже цијене лијекова са великим фармацеутским компанијама.

Глас потпредсједнице Камале Харис у Сенату, који је пресудио у ситуацији са 50 гласова за и 50 против, омогућио је усвајање закона који дозвољава преговоре о цијенама лекова.

Ниједан републиканац није подржао тај закон.

Иако је скуп у Мериленду био званични догађај, Бајден је своје обраћање окупљенима у сали локалног универзитета претворио у говор из кампање, наводећи да ће Камала Харис бити "сјајна предсједница" и критикујући републиканце што не подржавају право Медикера да преговара о цијенама лијекова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана