Хаос због покушаја одузимања дјеце: Запаљен аутобус, преврнут полицијски ауто

Танјуг
Хаос због покушаја одузимања дјеце: Запаљен аутобус, преврнут полицијски ауто

ЛОНДОН - Неколико особа је ухапшено након нереда у енглеском граду Лидсу, током којег је запаљен аутобус даблдекер и преврнут полицијски аутомобил, јављају британски медији, док румунски медији преносе да су у нередима учествовали и Румуни.

Снаге Западног Јоркшира потврдиле су да су немири изазвани након што су полицајци отишли да помогну социјалним радницима који се баве питањем заштите дјеце и били нападнути, пренио је Скај њујз. Полиција је саопштила да ће бити нових хапшења у наредним данима обећавши да “неће оставити камен на камену” у потрази за онима који стоје иза синоћњих нереда.

-Наши службеници су јуче одговорили на позив социјалне службе око 17 часова након што су социјални радници пријавили да су наишли на непријатељско понашање када су се бавили питањем заштите дјеце - изјавио је помоћник шефа полиције у Западном Јоркширу Пат Твигс.

Према његовим ријечима, полицајци који су реаговали су нападнути и помогли су особљу за социјалну заштиту дјеце да се повуче на безбједно мјесто.

Како јављају румунски медији у уличном насиљу у Лидсу, учествовали су и румунски држављани.

Инциденте је изазвао покушај узимања дјеце од једне румунске породице од стране социјалне службе, након што је једно од дјеце стигло у болницу након ударцау главу, а љекари алармирали надлежне.

Министарство спољних послова Румуније саопштило је да је представник Генералног конзулата Румуније у Манчестеру препоручио Румунима да поштују упутства локалних власти, да остану мирни и да предузму законске кораке како би се разјаснила ситуација око дјеце.

Министарка унутрашњих послова Ивет Купер осудила је раније данас “шокантне сцене и нападе”, додајући да таквим нередима нема мјеста у британском друштву. Полиција Јоркшира је обећала пуну истрагу у вези свих преступа, укључујући паљење возила. У саопштењу је, такође, наведено да ће сви одговорни за насиље бити приведени правди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана