Хаос у Великој Британији: Више од 150 ухапшених, хитно засједа владин тим

Танјуг
Хаос у Великој Британији: Више од 150 ухапшених, хитно засједа владин тим

ЛОНДОН - Више од 150 људи ухапшено је у нередима у Великој Британији протеклог викенда који су почели послије убиства ножем три дјевојчице у Саутпорту, због чега ће у Даунинг стриту данас хитно засједати Одбор за ванредна реаговања (COBRA) у којем су министри, полиција,представници обавјештајних и других служби.

Британски премијер Кир Стармер изјавио је синоћ у обраћању нацији да ће "учинити све што је потребно да се насилници приведу правди" и осјете "пуну снагу закона" говорећи о јучерашњем нападу демонстраната на хотел гдје су смјештени тражиоци азила у Родерему, пренио је BBC.

У нередима у том граду јуче је повријеђено најмање 10 полицајаца, а насилне сцене су се могле јуче видјети и у Тамворду, Мидлсбору и другим дијеловима Уједињеног Краљевства.

Демонстранти који се противе имиграцији, изазвани информацијама да је убица три дјевојчице 17-годишњи Велшанин чији су родитељи поријеклом из Африке, бацали су разне предмете на полицајце и прскали их апаратима за гашење пожара, а издвојена група је разбила прозоре на хотелу Холидеј Ин Експрес гдје су смјештени тражиоци азила у Родерему.

На данашњем састанку COBRA, влада ће добити најновије информације о насилним догађајима током викенда и донијеће се одлука о одговору на талас насиља у наредним данима.

-Људи у овој земљи имају право да буду безбједни, а ипак смо видјели нападе на муслиманске заједнице, нападе на џамије - рекао је Стармер у јучерашњем телевизијском обраћању.

Он је изјавио да су и друге заједнице биле на мети демонстраната.

-Нацистички поздрави на улици, напади на полицију, насиље уз расистичку реторику, тако да се нећу либити да то назовем правим именом: крајње десничарско насиље - рекао је британски премијер.

Нереди и протести изазвани су нападом ножем 29. јула у граду Саутпорт, када је 17-годишњак убио три дјевојчице на часу плеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана