Сирија: Нападачи упали у болницу гдје је смјештена Аја, беба рођена под рушевинама

ГС
Сирија: Нападачи упали у болницу гдје је смјештена Аја, беба рођена под рушевинама

ЈИНДЕРИС - У сиријску болницу, у којој се лијечи беба Аја рођена под рушевинама њеног дома, упали су наоружани нападачи, рекао је данас болнички званичник, додавши да су нападачи претукли директора клинике.

Овај званичник је негирао наводе на друштвеним мрежама у којима се тврди да је напад у понедјељак навече био покушај отмице бебе Аје - њено име на арапском језику значи “знак од Бога”. Аја, рођена под рушевинама, и даље је у болници, а њени мајка, отац и четверо браће и сестара погинули су у катастрофи.

Случај Аје помно прати свјетска јавност од тренутка њеног рођења и људи из цијелог свијета, укључујући и породицу из Сарајева, понудили су јој помоћ.

Бебу која је у рушевинама у Сирији пупчаном врпцом била везана за мајку удомио је рођак

Званичник, који је желио остати анониман, рекао је за локалне медије да је директор болнице сумњао да је медицински техничар, који је усликао Ају, планирао отети бебу и избацио га је из болнице.

Медицински техничар вратио се неколико сати касније у пратњи наоружаних мушкараца који су претукли директора. Иначе, директорова супруга доји Ају.

Нападачи су изјавили локалним полицајцима који су штитили бебу да траже директора јер је отпустио њиховог пријатеља. Рекли су да нису заинтересирани за Ају, ријечи су званичника.

Иначе, неколико се људи појавило лажно тврдећи да су Ајини рођаци, што је навело локалне полицајце да чувају бебу.

Ајина мајка умрла је након што ју је родила након потреса магнитуде 7,8 који је погодио Турску и Сирију. Аја би могла напустити болницу већ у уторак или сриједу, каже њен ујак Салех ал-Бадран. 

Рекао је да ће Ају одгајати бебина тетка, која је недавно родила и преживјела потрес.

Спасиоци у сјеверном сиријском граду Јиндиресу спасили су дјевојчицу више од 10 сати након што је регију погодио потрес, док су копали по рушевинама петероспратнице у којој су живјели њезини родитељи. Закопана испод бетона, беба је још увијек била пупчаном врпцом повезана са својом мајком, Афраом Абу Хадијом. 

Беба је затим хитно пребачена у болницу у оближњем Африну, гдје се од тада брину о њој.

Разорни земљотреси који су погодили југоисточну Турску, претворили су многа насеља у Турској и Сирији, у којима живе милиони, у рушевине бетона и искривљеног метала. 

Више од 35.000 људи је погинуло, а очекује се да ће број знатно порасти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана