Хаос у Конгу: Убијено најмање 56 особа

ГС
Хаос у Конгу: Убијено најмање 56 особа

Најмање 56 људи убијено је у војном гушењу насилних демонстрација против мисије УН у граду Гома на истоку Конга, изјавио је данас војни тужилац Мишел Кашил.

За учешће у убиствима оптужено је шест војника, пренео је Ројтерс.

Влада је претходно саопштила да су у војном гушењу протеста убијене 43 особе, а да је повређено 56.

Конгоанске трупе насилно су растерале демонстранте против мировне мисије Уједињених нација и других страних организација прошле среде након што се на друштвеним мрежама појавио снимак напада на полицајца, пренео је Ројтерс, уз напомену да није успио да провери аутентичност снимка.

Власти су раније саопштиле да је полицајац каменован до смрти и да је шест демонстраната убијено када је војска интервенисала.

Мировна мисија УН у источном Конгу, позната као МОНУСЦО, изразила је саучешће и истакла да је и даље забринута због пријетњи насиљем. Мисија се од 2022. године суочава са протестима, који су дјелимично подстакнути притужбама да није успјела да заштити цивиле од вишедеценијског насиља милиције.

На протестима против мисије МОНУСЦО у јулу 2022. било је више од 15 мртвих, укључујући три припадника мисије УН у Гоми и граду Бутембо, навео је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана