Хаос у Француској: Полиција шаље појачања у Марсељ и Лион

ГС
Нереди
Foto: Танјуг | Нереди

ПАРИЗ - Француско Министарство унутрашњих послова послало је појачање у људству у Марсељ и Лион ради немира који су ван контроле, саопштено је данас из полицијске префектуре Буше ду Рон.

- Након урбаног насиља које се десило јуче у Марсељу, Министарство унутрашњих послова донијело је одлуку да пошаље значајно појачање, а осим припадника елитне јединице, стигла су и оклопна возила и два хеликоптера жандармерије - наводи се у саопштењу.

Локални медији наводе да су припадници специјалних снага послати и у Лион ради повратка јавног реда и мира. Нешто раније су градоначелници Лиона Грегори Дусе и Марсеља Беноа Пајан затражили да полицијска појачања буду послата у град због немира.

Пуцњава у којој је убијен седамнаестогодишњи младић, идентификован само по имену Нахел, снимљена је и објављена на друштвеним мрежама, што је изазвало нове тензије и сукобе између полиције и младих у Француској. 

Званичник Нантера Патрик Жари рекао је да је убијени младић данас сахрањен и да су Француској неопходне промјене у сиромашним насељима. У Француској је ухапшено скоро 1.000 људи током четврте ноћи протеста који су избили након убиства тинејџера, а регистровано је више од 2.500 пожара.

Макрон одложио посјету Њемачкој, укида се вечерњи превоз 

Предсједник Француске Емануел Макрон одложио је посјету Њемачкој, предвиђену за сутра, због насиља у Француској, изазваних инцидентом у уторак када је полицајац убио 17-годишњака.

- С обзиром на унутрашњу ситуацију, предсједник Републике је назначио да жели да остане у Француској наредних дана. Двојица председника су се сагласила да посјета Њемачкој буде одложена за каснији датум - саопштила је Јелисејска палата.

Управа за јавни превоз Ил де Франса, најнасељенијег региона у Француској који укључује главни град и његова предграђа, саопштила је да ће трамвајски и аутобуски саобраћај бити потпуно заустављен увече најкасније до 21 сат, као и да ће се та мјера обнављати сваке вечери до даљњег.

Јавни превоз се такође укида послије 19 сати у Марсеју и 20 сати по локалном времену у Лиону.

Отказана окупљања

Послије четири дана немира широм Француске, масовна јавна окупљања се отказују широм земље, отказани су концерти, фестивали, па су чак и директори школа позвани да одложе или откажу планиране школске свечаности на крају школске године.

Данас је почела и церемонија сахране тинејџера, идентификованог само као Нахел, којег је полиција убила у париском предграђу Нантер, после чега су избили немири.

Подсјетмо, полиција у Марсеју ухапсила је синоћ 80 демонстраната, међу којима је било младих маскираних лица. Неки од њих су неки “покушали пљачку” у неколико улица. Лакше су повријеђена два полицајца.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен синоћ је, најављући повећање с 40.000 на 45.000 полицајаца на улицама, у поруци полицајцима и другим службама на терену рекао:

- Следећи сати биће одлучујући и знам да могу да рачунам на ваше беспријекорне напоре - рекао је.

Демонстранти опљачкали продавницу оружја

Демонстранти у Француској опљачкали су синоћ продавницу оружја у центру Марсеја и изнијели из ње ловачке пушке, али не и муницију, саопштила је полиција тог другог по величини француског града. Како је навела, једна особа је ухапшена са пушком, која је вјероватно узета из продавнице оружја, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана