Хаос у Британији: Све насилнији протести против миграната

Курир
Хаос у Британији: Све насилнији протести против миграната

ЛОНДОН - Насилни протести бјесне широм Велике Британије и Сјеверне Ирске док се полиција бори да заустави хаос који је почео након бруталног убиства три дјевојчице!

Хаос је у суботу избио на улицама Ливерпула, Манчестера, Блекпула, Бристола, Стоука, Хала, Лидса, Белфаста...

Више десетина полицајаца је повријеђено док је ухапшено више од 90 демонстраната. Власти планирају да изведу на улице још 4.000 полицајаца јер се већ данас очекује нови талас протеста.

NOW - Civil unrest is spreading across cities in England.pic.twitter.com/kQmgmCmWma

— Disclose.tv (@disclosetv) August 3, 2024

На шокантним снимцима виде се напади демонстраната на мигранте и сукоби са групама које их подржавају док полиција на све начине покушава да растави зараћене стране. На једном снимку се виде запаљени аутомобили и радње на улицама Хала и како демонстранти јуре једног Азијата у аутомобилу разбијајући му прозор.

На другом снимку се види брутално премлаћивање полицајца на мотору у Ливерпулу док портал Метро наводи да је у том граду један муслиман избоден ножем на жељезничкој станици.

Премијер Кир Стармер обећао је након хитних разговора са министрима пуну подршку полицији да предузме акцију против екстремиста који покушавају да "сију мржњу" у Великој Британији.

Вандали су током сукоба запалили нову градску библиотеку у Ливерпулу.

Муслимани су се према наводима Дејли мејла организовали да бране џамије. На једном снимку из Стоука види се група муслимана наоружана моткама и ножевима испред локалне џамије.

- Има самурајски мач - чује се на другом снимку жена која снима групу младића за које тврди да су мигранти.

За викенд је иначе широм земље планирано више од 35 протеста под називом "Доста је било" уз неколико контра-протеста група као што су "Unite Against Fascism" и "Stand Up to Racism".

Полиција каже да би то могао бити само почетак и спрема се за још више нереда у наредним данима.

Тензије су почеле, подсјетимо, након дезинформација да је за брутално убиство три дјевојчице у плесној школи у Саутпорту прошлог понедјељка одговоран мигрант. Власти су покушале да спријече хаос и саопштиле да је за масакр осумњичен Аксел Рудакубана (17) који је рођен у Кардифу од родитеља из Руанде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана