Хаос у Бејруту: Синхронизоване експлозије пејџера и телефона изазвале стравичне повреде

ГС
Хаос у Бејруту: Синхронизоване експлозије пејџера и телефона изазвале стравичне повреде

Љекари у Либану суочили су се са низом тешких операција након што је синхронизовано, у акцији коју су многе државе оцијениле као тероризам, експлодирало на хиљаде пејџера и паметних телефона.

Многи људи остали су без очију или су задобили тешке повреде лица и тијела – према првим подацима, око 3.000 људи има тешке повреде.

Професор Елијас Варак, офталмолог из Универзитетске болнице "Монт Либанон" у Бејруту, посланик у националном парламенту, наводи да никада није видио такав призор у својој 25-годишњој каријери.

"Морао сам да уклоним толико очију... Већина пацијената били су младићи у двадесетим годинама, а неки су остали без оба ока", објашњава др Варак, а преноси "Геополитика".

Он и његов тим радили су непрекидно, оперишући до зоре пацијенте који су стизали на лијечење.

Најмање 32 особе погинуле су у експлозијама, укључујући двоје дјеце – осмогодишњу дјевојчицу и једанаестогодишњег дјечака.

Фатима Абдулах, једна од жртава, погинула је док је покушавала да дода пејџер своме оцу.

Новинарима није било допуштено да снимају унутар болница, али снимци са друштвених мрежа приказују страшне призоре: мушкарци крвавих лица, људи са ампутираним рукама, отвореним ранама на стомаку или куковима...

На једном видеу човјек с крвавим батрљком умјесто руке јечи у болничком кревету, док други снимак приказује особе у локвама крви на улицама Бејрута, након што су насумично погођени експлозивним направама.

Либански министар здравља саопштава да су рањени распоређени по разним болницама како би се спријечило преоптерећење, док су Турска, Иран, Сирија, Египат и Ирак понудили помоћ у лијечењу пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана