Хаос на протестима у Паризу: Демонстранти запалили полицајце, разбијени излози, горе барикаде ФОТО ВИДЕО

ГС
Foto: Твитер

ПАРИЗ - Најмање 108 полицајаца повријеђено је у сукобима широм Француске с демонстрантима који су огорчени на пензионе реформе, саопштио је министар унутрашњих послова.

Министар Гералд Дарманин рекао је да је тако велики број рањених полицајаца изузетно риједак, додавши да је током немира ухапшена 291 особа.

Стотине хиљада судјеловало је у првомајским демонстрацијама против реформи предсједника Емануела Макрона. Већина је била мирољубива, али радикалне групе бацале су молотовљеве коктеле на полицију.

Полиција је одговорила сузавцем и воденим топовима. Није познато колико је демонстраната повријеђено.

Министарство унутрашњих послова наводи да је укупан број демонстраната износио 782.000, укључујући 112.000 у главном граду Паризу, али синдикат ЦГТ каже да је та бројка три пута већа.

 

У Паризу је један полицајац задобио озбиљне опеклине руку и лица када га је погодила бензинска бомба. Насиље је избило и у Лиону, Тулуз и Нанту, гдје су запаљена возила и нападнуте фирме. 

Било је и извјештаја да су демонстранти накратко заузели луксузни хотел у граду Марсеју.

У демонстрантима је присутан елемент насиља још од марта, када је влада одлучила прогурати закон без гласања у парламенту. Предсједник Емануел Макрон каже да је реформа нужна.

 

Софи Бине, лидерка љевичарског синдиката Се-Же-Те , изјавила је да је пензиона реформа оставила француског предсједника Емануела Макрона изолованим, пренио је Ројтерс.

„Извршна власт не може да влада без подршке људи“, рекла је Бине уочи протеста у Паризу и додала да њен синдикат још није одлучио да ли ће разговарати са владом о другим проблемима везаним за питања рада у наредним недјељама.

Лоран Берже, шеф реформског синдиката Се-Еф-Де-Те , казао је да се Макронова влада оглушила о захтјеве једног од најмоћнијих друштвених покрета посљедњих деценија. Он је рекао да је његов синдикат отворен за разговоре са владом. „Морамо да изнесемо друге приједлоге око плата и радних услова на сто“, рекао је он за БФМ ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана