Хамасовци јој упали у кућу, она их послужила колачићима

ГС
Foto: Тајмс ов Израел

ОФАКИМ - Када су се Хамасови милитанти са гранатама појавили у њеној дневној соби, Рејчел Едри их је послужила чајем и мароканским колачиćима све док полиција није улетјела унутра и убила нападаче.

Њена прича о преживљавању током рата између Израела и Хамаса претворила је 65-годишњу жену у необичног народног хероја у Израелу. За многе, она је постала симбол генијалности свакодневних Израелаца који су препуштени сами себи док су милитанти претварали уснуле јужне заједнице у крвопролиćе 7. октобра.

Након ранојутарње сирене за ваздушни напад, Едри се вратила из склоништа за бомбе у свом родном граду Офакиму и затекла групу Хамасових милитаната у својој дневној соби.

- Један од терориста ми је рекао: 'Подсјећаш ме на моју мајку'. „Рекла сам му: 'Заиста сам као твоја мајка. Ја ћу ти помоћи, ја ћу се побринути за тебе. Шта ти треба?' - рекла је Едри.

Након што је један од нападача са гранатама ударио жену преко лица кундаком пиштоља, она је успјела да га умири.

Послужила је милитантима конзервирани ананас, чај и своје препознатљиве мароканске колачиће. Пјевала им је арапске песме, а они су одговарали хебрејским.

- Након што су пили и јели, постали су много смиренији. Почела сам да разговарам са њима и у једном тренутку сам чак на тренутак заборавила да су терористи - рекла је она.

Послије 17 сати, спасилачки тим успио је да спасе Едри и њеног мужа уз помоћ њиховог сина Евијатара. И сам локални полицајац, Евијатар, дао је тиму скицу куćе, помажући тако спасиоцима да изненаде милитанте и да их убију. Пошто је кућа тешко оштећена, жена је премјештена у хотел у централном Израелу.

У сриједу је она била једна од неколико Израелаца позваних да се састану са предсједником Џоом Бајденом током његове бурне посјете Израелу. Озарила се и загрлила Бајдена, чак јој се и Бајден захвалио што је бранила земљу, преноси Курир.

Због тога што је милитанте засипала грицкалицама, Едри се рекламира на мрежама и у националним медијима као савршена јеврејска мајка, представљајући стари стереотип о жени која превише храни госте. Израелци су је упоредили и са библијским ликом Јаел, која убија злог генерала нудеćи му храну пре него што га убије у сну.

Њен брат Шимон Корам рекао је да није био изненађен када је чуо како је Едри успјела да избегне скоро сигурну смрт. Пре рата, Едри је била позната по свом гостопримству и великодушности, рекао је Корам, радећи у оближњој војној бази кувајући оброке за војнике.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана