Хамас: Жртва се изједначава са џелатом

РТС
Хамас: Жртва се изједначава са џелатом

ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 228. дан. Међународни кривични суд (МКС) затражио је издавање налога за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта због наводних ратних злочина.

Суд је затражио и хапшења тројице високих лидера Хамаса, због ратних злочина и злочина против човјечности, у нападу на кибуце. Бенјамин Нетанјаху је реаговао оцјенивши да је таква одлука суда апсурдна, те да је цијели Израел на мети. Огласио се и Хамас и поручио да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом".

Израелски политчари осудили су захтјев Међународног кривичног суда (МКС) за хапшењем Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта, и позвали пријатељске земље да распусте Међународни кривични суд - први стални међународни суд за ратне злочине, који признају 124 државе.

Хамас поручује да се одлуком МКС-а "жртва изједначава са џелатом", и охрабрује Израел да у Појасу Газе, настави рат до истребљења.

Предсједник САД сматра да је захтјев тужиоца МКС-а за издавање налога за хапшење израелских лидера ''нечувен'', те да се не слажу с поређењем Израела и Хамаса.

Истовремено, израелска војска наставља војну акцију широм Појаса Газе. У Рафи, Џабалији и Беит Лахију, погинуло је на десетине Палестинаца.

Израелски министар одбране Галант је у разговору са америчким савјетником Џејком Саливеном, најавио ширу војну акцију у Рафи.

Број убијених Палестинаца у Појасу Газе од 7. октобра порастао је на 35.562, повријеђено је 79.652, саопштило је Министарство здравља Газе.

Палестинци у Појасу Газе све више се суочавају са несташицом хране. Достава помоћи у Газу преко прелаза Рафа престала је након што га је израелска војска заузела 7. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана