Снажан ракетни напад на Јерусалим и Тел Авив

ГС
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ - Десети је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелско Министарство одбране објавило је на друштвеној мрежи Икс да је почела велика евакуација на сјеверу земље.

Снажан ракетни напад на Јерусалим и Тел Авив, посланици Кнесета у склоништима

Снажна баражна ракетна паљба погодила је данас Јерусалим и Тел Авив, због чега су посланици Кнесета усред засjедања морали да оду у склоништа.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму и Тел Авиву, а припадници палестинског милитантног покрета Хамас из Појаса Газе лансирали су ракете дугог домета.

Тајмс оф Израел наводи да је у питању вероватно највећа баражна паљба бараж од првог напада Хамаса 7. октобра.

Неколико гласних експлозија се чуло се у два највећа израелска града, али засад нема извештаја о повређенима или штети.

Сједница Кнесета на чијем је почетку говорио премијер Израел Бањамин Нетањаху је одложена, а посланици и остали присутни отишли су у сколоништа.

Палестинско министарство: Петоро убијено у нападу на вишеспратницу у Појасу Газе

Најмање пет особа је убијено, а 15 је рањено, када је данас у израелском ваздушном нападу погођена вишеспратница у граду Рафи на југу Појаса Газе, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

Како је навело министарство, ваздушни напад је изведен, а да Израелске одбрамбене снаге нису претходно објавиле упозорење, преноси Си-Ен-Ен. 

Израелске одбрамбене снаге нису се за сада огласиле тим поводом.

Назал: Ситуација на Западној обали Палестине такође тешка због притиска Израела

Палестински новинар Осама Назал изјавио је данас да је ситуација на Западној обали Палестине такође тешка због притисака Израела, а да у Појасу Газе израелска војска циља цивиле, болнице и инфраструктуру како би потпуно паралисала живот на том подручју. 

"Западна обала је као швајцарски сир, подијељена је у енклаве и на улазу у сваку енклаву постоји велики чекпоинт који контролише изралеска војска. Израелски војници одлучују да ли ће отворити гвоздену капију или не. Палестинци на Западној обали такође немају слободу, права и слободно кретање између својих градова", казао је Назал за К1 телевизију.

Он је навео да су Палестинци на Западној обали изгубили већи дио своје земље од израелских колониста.

Према његовим ријечима, ситуација на Западној обали је тешка зато што је већина факултета затворена због израелских притисака, али и због упада у неколико градова приликом којих је ухапшено доста људи, а убијено двоје.

- Национална агенција за управљање ванредним ситуацијама (НЕМА) израелског Министарства одбране и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објављују почетак националне иницијативеза евакуацију израелског становништва које живи до два километра од израелско-либанске границе у 28 градова - наведено је у поруци министарства.

У њој пише да ће евакуисани људи бити пребачени у смјештај о трошку државе.

Наведено је да је примјену овог програма одобрио министар одбране Јоав Галант.

- Сјеверна команда ИДФ недавно је обавијестила челнике локалних општина у вези с овом одлуком. Овај програм ће спроводити локалне општине, Министарство унутрашњих послова и израелско Министарство одбране - закључује се у посту.

Евакуација Американаца из Израела, крузер кренуо из Хаифе за Кипар

Крузер америчке поморске компаније Ројал Карибан Интернешнл са држављанима САД, кренуо је данас из израелске луке Хаифа за Кипар.

Америчка амбасада у Израелу саопштила је раније да ће брод провести око 10 до 12 сати на мору, прије него што стигне у луку Лимасол на Кипру, одакле ће држављани САД сами бити одговорни за организовање свог смјештаја и даље путовање, преноси ЦНН.

Амерички Стејт департмент почео је од петка да нуди и чартер летове за Европу, како би помогао Американцима да напусте Израел ако то желе, саопштила је Бијела кућа.

Водећи безбједњаци Израела састају се вечерас у Тел Авиву

Водећи безбједносни званичници при израелској влади састаће се вечерас у војном штабу у Тел Авиву, саопштено је из кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, пренио је "Тајмс оф Израел".

Састанак долази у време када се Израел припрема да покрене копнену офанзиву на Појас Газе, због сукоба који су почели терористичким нападом Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Састанком ће предсједавати премијер Нетанијаху.

ЕУ позвала на тренутно и безусловно ослобађање свих талаца Хамаса

Лидери земаља чланица ЕУ позвали су данас на ''тренутно и безусловно'' ослобађање свих талаца које палестинска милитантна група Хамас држи у Гази.

''ЕУ брани право Израела да се брани, али то право мора бити у потпуности складу са међународним правом и међународним хуманитарним правом'', наводи се у заједничком саопштењу које је прочитао предсједник Европског савета Шарл Мишел.

Европски лидери ће се сутра састати путем видео-линка на ванредном самиту сазваном током викенда, а због пораста тензија унутар ЕУ и нестабилности на Блиском истоку након почетка сукоба Хамаса и Израела, преноси Гардијан.

Мишел је рекао да ће се на том самиту говорити о ''обезбјеђивању основних потреба за најугроженије грађане у складу са хуманитарним правом, наставком рада на успостављању две државе, и вршењем притиска на све који могу да помогну у деескалацији ситуације''.

Унутар ЕУ у порасту је забринутост због потенцијално огромног броја миграната који напуштају Газу и хуманитарне потребе која ће се створити у суседним земљама, као и због потенцијалне ексалације тензија између Израела и Либана, гдје се налази милитантна група Хезболах.

Хамас: Више од 1.000 мртвих под рушевинама су еколошка и хуманитарна пријетња

Више од 1.000 беживотних тијела Палестинаца је заробљено испод рушевина у Гази, изјавио је данас портпарол Хамасовог министарства унутрашњих послова Еиад Ал-Бозом.

Он је упозорио да беживотна тијела под рушевинама представљају велику еколошку и хуманитарну пријетњу, пренио је Ројтерс.

Комесар Уједињених нација за помоћ и рад с палестинским избјеглицама (УНРWА) Филип Лазарини упозорио је да је хуманитарна криза доспјела у критичну фазу у Гази и предочио да житељи ове енклаве убрзано остају без воде и струје, као и да се становништво сусреће са озбиљном несташицом хране и лијекова, пренио је раније данас ЦНН.

"Газу гуше и делује да је свијет тренутно изгубио људскост. Ако погледамо питање воде - а знамо да је вода живот - Газа тренутно остаје без воде, дакле остаје без живота", истакао је Лазарини.

Болнице широм Појаса Газе имаће горива за још 24 часа

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања упозорила је данас да очекује да ће болнице широм Појаса Газе имати горива за још 24 часа.

- Гашење резервних генератора би угрозило животе хиљаде пацијената који су у опасности - навела је поменута канцеларија на свом сајту.

Додали су да је Израел дјелимично обновио водоснабдијевање у Кан Јунису, на подручју на истоку Газе.

- Забринутост због дехидрације и болести које се преносе водом и даље је велика с обзиром на колапс водоводних и санитарних услуга, укључујући и јучерашње затварање посљедњег функционалног постројења за десалинизацију морске воде у Гази - наводи се у извјештају Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних питања.

Израел демантовао да је постигнут споразум о прекиду ватре на југу Газе

Израел је негирао извјештаје да су Израел, САД и Египат постигао споразум о прекиду ватре у јужној области Појаса Газе, како би се дозволило да се отвори гранични прелаз Рафа са Египтом и дозволи да хуманитарна помоћ доспе до Палестинаца.

"У овом тренутку, не постоји договор о прекиду ватре због уласка хуманитарне помоћи или изласка странаца из Појаса Газе", наводи се у саопштењу кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, пренио је Тајмс оф Израел.

Нешто раније, новинска агенција Ројтерс је, цитирајући двојицу египатских безбједносних званичника, објавила да је Израел пристао на краткотрајни прекид ватре од 8 часова по средњоевропском времену, у наводном договору са званичницима Египта и Сједињених Америчких Држава.

Израел извео нападе на најмање 50 циљева у Појасу Газе

Израел је током ноћи извео нападе на најмање 50 циљева у Појасу Газе, преноси Тајмс оф Израел позивајући се на израелски ТВ Канал 12.

На мети су биле осматрачнице, командни центри и ракетни лансери. 

Израел је покренуо масовне ваздушне ударе на Појас Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра извела ракетни напад, а потом и копнени упад у Израел.

Бајден: Упад у Газу би био грешка, Хамас мора бити тотално уништен

Абас: Политика и акције Хамаса не представљају палестински народ

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је данас у телефонском разговору са пресдсједником Венецуеле Николасом Мадуром да политика и акције Хамаса не представљају палестински народ.

Абас је истакао да је једини легитимни предтавник палестинског народа Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) те додао да је неопходно да се одмах заустави "израелска агресија" на палестински народ и да се хитно отворе хуманитарни коридори ка Појасу Газе, обезбиједе медицинске залихе и испорука воде, струје и горива, преноси палестинска агенција WАФА.

Поновио је противљење расељавању Палестинаца из Појаса Газе и осудио убијање цивила са обје стране.

Он је позвао и на ослобађање цивила и других заробљеника на обје стране.

Абас је поновио да је против насиља и потврдио приврженост међународном легитимитету и потписаним споразумима, мирном народном отпору и политичком дјеловању, који су, како је рекао, пут ка остварењу палестинских националних циљева.

Истакао је неопходност тражења политичког рјешења "којим би била окончана окупација".

Мадуро је изразио солидарност са палестинским народом у настојању да поврати своја легитимна права на слободу и независност.

Он је подржао политику Абаса, која се заснива на дијалогу, дипломатији и миру.

Мадуро је рекао и да је донио одлуку да пошаље хитну хуманитарну помоћ у Појас Газе и позвао на мир и безбједност у региону.

Гутереш: Хамас да безусловно ослободи таоце, Израел да омогући приступ помоћи

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је данас на Хамас да одмах безусловно ослободи таоце и позвао Израел да дозволи брз и несметан приступ хуманитарној помоц́и за Палестинце у Појасу Газе.          

Гутереш је истакао да је сваки од ова два циља важан сам по себи и да не би требало да постану предмет међусобног условљавања, већ да оба морају бити испуњена, пренио је Ројтерс.

- У овом драматичном тренутку, када смо на ивици амбиса на Блиском истоку, моја је дужност као генералног секретара УН да упутим два снажна хуманитарна позива.  Хамас мора одмах да ослободи таоце без икаквих услова. Израел мора да обезбиједи брз и несметан приступ за испоруку хуманитарне помоћи...у Појасу Газе - навео је Гутереш у саопштењу, пренијеле су РИА Новости.

Саливан: Бајденова администрација се нада да ће Конгрес одобрити помоћ за Израел

Савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливан рекао је данас да се администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена нада да ће кроз Конгрес одобрити нови пакет помоћи у оружју за Израел и Украјину који ће бити знатно већи од двије милијарде долара. 

Саливан је за Си-Би-Ес рекао да ће Бајден наредне седмице имати интензивне разговоре са Конгресом о потреби да се тај пакет одобри.

Бајден је разматрао здруживање захтјева за буџет за помоћ Израелу, Украјини и вјероватно за Тајван и јужну границу САД, да би се побољшале шансе за добијање одобрења због позива појединих републиканаца да се смање средства за Кијев, пренио је Ројтерс.  

Поједини републиканци су већ рекли да не би подржали ниједан пакет помоћи за Израел који садржи и помоћ Украјини. 

Нејасно је како ће закони проћи кроз Конгрес без предсједавајућег Представничког дома пошто су републиканци смијенили Кевина Мекартија, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана