Хамас: Тунели прављени да штите борце,цивиле треба да заштите УН и окупатор

Танјуг
Хамас: Тунели прављени да штите борце,цивиле треба да заштите УН и окупатор

ГАЗА - Мрежа подземних тунела у Појасу Газе конструисана је да штити припаднике Хамаса од израелских ваздушних напада и није намењена цивилима, саопштио је члан политичког бироа палестинских милитаната из Појаса Газе.

"Изградили смо тунеле да бисмо себе заштитили од авиона.Сви знају да су 75 одсто становништва Газе избјеглице и да су УН одговорне за њихову заштиту. Према Женевској конвенцији, окупатор Израел је одговоран да им обезбеди основне потрепштине све док су под окупацијом", рекао је овај неименовани званичник милитаната за РТ на арапском.

Високи члан руководства Хамаса Абу Марзук изјавио је у интервјуу за Ал Џазиру у понедељак да Палестинска управа у Рамали, на Западној обали и неколико арапских земаља тајно позивају Запад да уништи Хамас. Према његовим ријечима, милитанти полажу велике наде у исламистичку организацију Хезболах са седиштем у Либану и палестинске власти у Рамали и због тога је, како је навео, био запрепашćен када је сазнао за њихов став, преноси ТАСС.

Тензије на Блиском истоку поново су се распламсале 7. октобра након што је Хамас покренуо изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе, убијајући становнике пограничних заједница и узимајући више од 200 талаца.

Израел је одговорио потпуном блокадом Газе и покренуо копнене операције, изводеćи истовремено и ваздушне ударе на циљеве у енклави, као и на одређена подручја у Либану и Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана