Хамас тражи прекид ватре: Остварили смо своје циљеве и сад можемо да преговарамо са Израелом

ГС/Агенције
Foto: Анадолија

ТЕЛ АВИВ - Трећи је дан сукоба Хамаса и израелске војске. Више од хиљаду људи је страдало, а више од 4.000 је рањених. Израел је од јуче и званично у ратном стању. Након напада Хамаса дошло је до највеће ескалације сукоба између Израела и Палестинаца посљедњих деценија.

Израелска војска: Преузели смо контролу над цијелим граничним појасом са Газом

Портпарол израелске војске Данијел Хагри изјавио је данас да је војска у стању да у потпуности контролише дужину граничног појаса са Појасом Газе.

„Никакви милитанти не могу да пређу у Израел”, додао је Хагри, не наводећи да ли у Израелу још увек има милитаната или не, преноси арапски тв канал ал-Хадат.

Авиони израелског ваздухопловства бомбардовали су 130 циљева који припадају покрету Хамас у Појасу Газе у последња три сата.

Кадиров: Чеченски одреди спремни ...

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров позвао је међународну заједницу да макар једном једногласно донесе праведну одлуку у вези са ситуацијом у Палестини.

Он се обратио и лидерима муслиманских земаља да образују коалицију како би позвали Европу и Запад да „не бомбардују мирне грађане под изговором уништавања терориста“.

Кадиров је додао да су чеченски одреди спремни да, уколико је неопходно, учествују у успостављању реда као мировне снаге.

Нетанијаху: Тек смо почели са нападима на Газу, Хамас је ИСИС

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је Израел тек почео са офанзивом на Појас Газе, што је одговор на напад палестинске милитантне групе Хамас на његову земљу.

„Тек смо почели са ударима на Хамас. Оно што ћемо учинити нашим непријатељима у наредним данима памтиће генерацијама“, поручио је Нетанијаху у обраћању нацији.

Он је навео да злочини које је починио Хамас нису виђени још од Исламске државе.

„Увијек смо знали шта је Хамас. Сада и свијет зна. Хамас је ИСИС“, рекао је Нетанијаху, додавши да је одређени број терориста и даље на територији Израела, преноси Тајмс оф Израел.

ИДФ: Терористи из Газе више не упадају у Израел, имамо све информације о таоцима

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да више нема терориста који прелазе ограду на граници између Газе и Израела, као и да имају информације о свим Израелцима који су заробљени у Гази.

„Војници и даље иду од куће до куће по градовима у близини границе са Газом“, рекао је портпарол ИДФ Данијел Хагари, преноси „Тајмс оф Израел“.

Додао је да је од јутрос било неколико сусрета са терористима, али да их у последњих неколико сати уопште није било.

Хагари је рекао да израелска војска има „све детаље“ о онима које је заробила палестинска милитантна група Хамас.

„До сада смо обавјестили 30 породица. Када завршимо са обавјештавањем породица, број талаца у Гази биће доступан јавности“, навео је портпарол војске.

Либански покрет Хезболах извео је ударе на сјевер Израела као одговор на смрт четири своја члана, преносе медији.

Предсједник Палестине Махмуд Абас позива Уједињене нације да се под хитно умјешају како би зауставиле агресију Израела против палестинског народа.

Хамас тражи прекид ватре: Остварили смо своје циљеве и сад можемо да преговарамо са Израелом

Високи званичник Хамаса најавио је могућност мировних преговора са Израелом.

Муса Абу Марзук наводи да је Хамас отворен за разговоре о могуćем примирју са Израелом пошто је „остварио своје циљеве“.

Високи званичник Хамаса је у телефонском интервјуу за Ал Џазиру рекао да је Хамас отворен за „све политичке дијалоге“ одговарајући на питање да ли је милитантна група спремна да разговара о могуćем прекиду ватре.

Такође је рекао да је Хамас заробио „неколико десетине“ двојних држављана Израела - укључујуćи и таоце са руским и кинеским држављанством.

Стравична пријетња Хамаса: Убијаћемо таоце, једног по једног

Хамасове бригаде Касам запријетиле су погубљењем израелских заробљеника ако Израел настави да бомбардује и убија цивиле у Гази.

„Свако гађање недужних цивила без упозорења ће бити испраћено нажалост погубљењем једног од заробљеника у нашем притвору, а ми ћемо бити приморани да емитујемо ову егзекуцију“, рекао је Абу Обеида, портпарол Хамасове бригаде Касам.

Раније данас медији су пренијели да ће Израел напасти палестинску милитантну групу Хамас у Гази са великом снагом и у великом обиму, чак и по цијену да повриједи Израелце који су заробљени.

Ово је данас пренио Тајмс оф Израел позивајући се на високорангирани неименовани извор у израелској влади.

Фатах позвао на национално јединство и ескалацију сукоба са Израелом

Централни комитет покрета Фатах позвао је данас на окупљање око опције националног јединства и удружене борбе на терену, политичком и дипломатском нивоу, као и на "ескалацију свих тачака конфронтације са израелским окупатором у свим деловима Палестине".

У саопштењу се указује на неопходност да се изађе са "чвршћом арапском позицијом у суочавању са окупацијом Западне обале и Појаса Газе", као са и "онима који јој пружају покриће и подршку".

Позива се и међународна заједница на одговорност у спровођењу резолуција које се односе на палестинско питање.

Израелски министар одбране: Ово је рат за нашу будућност

Израелски министар одбране Јоав Галан рекао је данас да је рат који Израел води против милитантне групе Хамас "рат за нашу будућност".
"Велика цијена за непријатеља је неопходан услов за наше постојање у региону", навео је Галан, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је, током посјете подземном командном центру израелских ваздухопловних снага у Тел Авиву, дао инструкције војсци да "значајно повећа интензитет напада у Појасу Газе" и да "елиминише све мета Хамаса".

Млади на фестивалу снимали опроштајне поруке док Хамас напада

На друштвеним мрежама појавиле су се снимке с партија у Израелу на којем је убијено преко 250 особа.

Неки партијанери спасили су се тако што су се сакрили у грмље и чекали да нападајући из Хамаса оду.

На снимку се виде младићи и дјевојке прекривени грмљем док се у позадини чују рафали и експлозије. У близини су хамасовци убијали људе који су такође били на партију.

Многи од преживјелих лежали су непомично преко пет сати прије него што су чули гласове на хебрејском, односно израелску војску.

Покољ на фестивалу догодио се рано ујутро. Парти је трајао цијелу ноћ, а у 6 ујутро више стотина младих још се забављало. Око 6:30 су се широм Израела чуле сирене, а тада су упали и хамасовци.

Након одласка хамасоваца десетине тијела младих партијанера били су послагани једни преко других у шатору у склопу партија. На друштвеним мрежама појавили су се и снимци самог покоља, па се тако на једном види пуцање.

Снимци након догађаја показују празне фестивалске шаторе и напуштене аутомобиле махнито разбацане по цести и изрешетане мецима.

Хамас распоредио специјалце: Слиједи најразорнији напад

Хамас распоређује 1.000 припадника специјалних јединица за напад на Израел, навео је данас извор близак тој групи.

Како је навео, Хамас се спрема да изведе најразорнији напад на Израел посљедњих деценија.

Како наводи Ројтерс, видео снимке неких од операција или детаља са обуке тих јединица објавили су Хамас и његово наоружано крило Бригаде Из ел-Дин ал-Касам, као и поједини сведоци.

Према тим изворима, вежбе су подразумевале и изградњу лажног израелског насеља за вежбање војног искрцавања и обуку за јуриш.

Заједничка канцеларија палестинских покрета отпора, предвођених војним крилима Хамаса и Исламског џихада, објавила је 28. децембра 2022. на свом Телеграм каналу фотографије које показују, како је речено, обуку за "рацију иза непријатељских линија, као и за хватање израелских војника".

Извор близак Хамасу навео је да су се борци те групе обучавали у Гази од последњег сукоба 2021. године, повремено изводеćи вежбе на видном месту. Портпарол израелске војске рекао је да се израелски војници боре против наоружаних припадника Хамаса на неколико тачака око Газе, више од 48 сати након што је напад покренут у суботу у раним јутарњим сатима.

Сукоб је започет када је Хамас испалио 3.000 ракета, према наводима те организације, док је израелска војска је саопштила да је било 2.500 пројектила, који су имали за циљ да борцима Хамаса отворе могућност да пробију утврђену ограду око Газе и изведу акције унутар Израела.

Након тога су палестински борци на моторизованим параглајдерима прелетели границу и обезбедили терен за главни копнени јуриш. Израелска војска је узвртаила ударац, покренувши опсежан напад на центре Хамаса у Гази, пренео је данас Би-Би-Си.

Хамас је, у међувремену, из Појаса Газе наставио велике ракетне нападе на Израел.

 

Становници су изјавили да су чули експлозије.

Истовремено, израелска Хитна помоћ је саопштила да се упутила у насеље Беитар Илит, јужно од Јерусалима, након извјештаја да у ракетном нападу има повријеђених.

Хамас гранатирао Јерусалим

Наоружано крило Хамаса саопштило је да је данас испалило ракете према Јерусалиму као одговор на бомбардовање цивилних кућа у Гази, јавља Ројтерс.

Претходно су се огласиле сирене за упозорење на напад у Јерусалиму и околини, пренео је "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху: Израел неће имати други избор

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху рекао је предсједнику САД Џозефу Бајдену током јучерашњег телефонског разговора да „Израел неће имати други избор, осим да почне копнену операцију у Појасу Газе", пренио је израелски информациони сајт „Вала".

Ванредна сједница савета Арапске лиге 11. октобра

Ванредна сједница савјета Арапске лиге, на нивоу шефова дипломатије, поводом ескалације у Гази, биће одржана 11. октобра у Каиру, саопштио је стални представник Палестине у тој организацији.

Израелска војска: Масовни ваздушни напади на "гњездо терора" у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су покренуле масивне ваздушне нападе на приобални дио града Газе, гађајући десетине локација.

Ову област, названу Ал Фуркан по џамији у тој области, израелска војска назива "гњездом терора" које Хамас користи за нападе на Израел.
У нападима је учествовало десетине борбених авиона, додаје се у саопштењу ИДФ.

ЕК суспендовала сву помоћ Палестинцима

Сва помоћ у укупној вриједности од 691 милиона евра коју је Европска комисија издвојила за Палестину, суспендована је, изјавио је данас европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи.

''Као највећи донатор Палестинаца, Европска комисија ставља у разматрање свој пуни развојни портфељ, вредан 691 милион евра. Сва плаћања су одмах обустављена. Сви наредни пројекти поново ће бити размотрени. Сви нови предлоози буџета, укључујући и онај за текућу годину, одложени су до даљег. Свеобухватна процена целог портфолија биће извршена'', написао је Вархељи на свом налогу на мрежи Икс.

Он је навео да су подстицаји на мржњу, насиље и величање терора ''затровали превише умова'', и да је потребна акција ''одмах и сада''.

Предсједник Ирана Ибрахим Раиси похвалио је „снаге палестинског отпора за извођење операција без преседана против ционистичког режима", додајући да је такав „иновативни потез одушевио цио исламски свет".

Раиси је то рекао у телефонском разговору са генералним секретаром Исламског џихада Зијадом ал Нахалом. Он је Нахалу пренио и „поздраве владе и народа Ирана палестинској нацији" и „поздравио бриљантне и импресивне побједе палестинских снага", објавила је иранска агенција Тасним

Израелско ваздухопловство покренуло је јак напад на Појас Газе

Дописник Спутњика из Либана јавља да се чује пуцњава на граници града Ад Дахира на југозападу Либана

Сукоб на граници Израела и Либана, има погинулих, хеликоптери изводе ударе

Израелски војници убили су више наоружаних особа које су ушле на територију Израела из Либана, саопштила је израелска војска.
„Војници настављају претрагу, хеликоптери тренутно изводе ударе", наводи израелска војска

Одговор Израела на напад наоружаних Палестинаца из Појаса Газе промениће Блиски исток, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, у разговору са градоначелницима градова на југу Израела

Најмање девет америчких држављана погинуло је током сукоба Хамаса и Израела, рекао је портпарол Националног савета безбедности.

Број погинулиих Израелаца порастао на 800, рањено више од 2.500

У нападима палестинске милитантне групе Хамас који су почели у суботу ујутро, према посљедњим подацима, погинуло је 800 Израелаца, извјештавају израелски медији.

Истовремено, израелско Министарство здравља наводи да је 2.506 рањених у нападима у болницама, од којих су 23 особе у критичном стању, док су 353 тешко повријеђене, преноси “Тајмс оф Израел”.

Тел Авив прекида испоруку воде у Појас Газе

Израелски министар инфраструктуре Израел Кац саопштио је да је наредио да се смјеста прекине испорука воде из Израела у Појас Газе.

Он се огласио на друштвеним мрежама након интензивирања сукоба Израела са палестинским милитантима, пише Ројтерс.

-Оно што је било у прошлости, више неће бити у будућности -нагласио је Кац.

Израелске снаге изводе ваздушне нападе на локације Хамаса широм Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе бројне ваздушне нападе на велики број локација Хамаса широм Појаса Газе, јавља “Тајмс оф Израел”.

Израелски министар одбране Јоав Галан изјавио је претходно да је наредио “потпуну опсаду” Појаса Газе, у оквиру израелске борбе против палестинске милитантне групе Хамас.

-Наредио сам потпуну опсаду појаса Газе. Неће бити струје, хране, горива, све је затворено - рекао је Галан. Он је истакао да се Израел бори против, како је навео, “животиња у људском облику” и да се понаша у складу са тим.

Свјетски програм за храну УН позвао на отварање хуманитарних коридора

Свјетски програм за храну Уједињених нација  (WFP) позвао је на отварање хуманитарних коридора за транспорт хране у Појас Газе, подручје које је мета израелских ваздушних удара након напада палестинске милитантне групе Хезболах на Израел.

-Како се сукоб заоштрава, цивили, укључујући децу и породице, суочавају се са све већим изазовима у приступу основним животним намирницама. WFP позива на успостављање сигурног и несметаног хуманитарног приступа погођеним подручјима, позивајући све стране да се придржавају принципа хуманитарног права које укључује и безбједан приступ храни - саопштено је из те организације, преноси Ројтерс.

Указује се да већина продавница у погођеним палестинским подручјима тренутно одржава једномјесечне залихе хране, што представља ризик да ће људи куповати храну у страху од дужег сукоба.

WFP пружа директну помоћ у храни коју сваког мјесеца користи око 350.000 Палестинаца, а такође нуди помоћ за скоро милион Палестинаца у сарадњи са другим хуманитарним партнерима путем готовинских трансфера.

Кина: Противимо се и осуђујемо насиље над цивилима Палестинцима и у Израелу

Кина је саопштила да се “противи и осуђује” насиље над цивилима Палестинцима и цивилима у Израелу.

-Кина је веома забринута због недавне ескалације сукоба између Палестинаца и Израела - рекао је портпарол министарства спољних послова Мао Нинг и додао да је званични Пекинг “дубоко ожалошћен због цивилних жртава сукоба и противи се и осуђује акције које штете цивилима”, преноси Тајмс оф Израел.

Саопштење из Пекинга долази након што је лидер већине у америчком Сенату Чак Шамер рекао кинеском министру спољних послова да је веома разочаран претходном изјавом Пекинга о недавном нападу Хамаса, јер, како је навео, није показала никакву симпатију или подршку Израелу.

-Позивам вас и кинески народ да станете уз израелски народ и осудите ове кукавичке и окрутне нападе - рекао је кинеском министру спољних послова Шамер, који предводи делегацију шест сенатора у посети Кини. У јучерашњем саопштењу кинеског министарства спољних послова позивају се обе стране да буду уздржане и одмах прекину непријатељства. У апелу званичног Пекинга се каже и да је успостављање независне државе Палестине основни начин да проблем на Блиском истоку буде решен. (Крај) ђј/

Сијарто: Мађарска евакуише још 110 људи из Израела

Мађарска управо евакуише још 110 људи из Израела, објавио је данас на свом Фејсбук профилу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. Он је потврдио да са овом евакуацијом укупан број евакуисаних износи 325, укључујући 46 деце и указао да је међу евакуисанима и 15 страних држављана. “Међу њима су израелски, шведски, аустријски, немачки, британски и португалски држављани”, рекао је Сијарто и додао да је последњи лет, трећи који је организован, на путу за Будимпешту. 

Египат упозоравао Израел да се у Појасу Газе спрема “велика акција”

Један званичник обавјештајне службе Египта изјавио је да је Израел игнорисао поновљена упозорења Египта о “великој акцији” која се спрема у Појасу Газе.

Тајмс оф Израел наводи да је овај званичник египатске обавештајне службе потврдио је да је Египат, који често служи као посредник између Израела и Хамаса, више пута разговарао са Израелцима упозоравајући да се спрема “нешто велико”, али без додатних објашњења, пренио је АП.

Према његовим ријечима, израелски званичници били су фокусирани на Западну обалу и умањивали су могућност потенцијалне пријетње из Појаса Газе.

Нетанијахуову владу чине присталице јеврејских досељеника са Западне обале, који су захтијевали појачане мјере безбједности суочени са све већом плимом насиља у посљедњих 18 мјесеци.

-Упозоравали смо их да се припрема експлозија насиља и то врло брзо. Указали смо им да је у питању нешто велико, али они су потцијенили таква упозорења - објаснио је египатски званичник, који је пристао на разговор под условом анонимности јер није овлашћен да са медијима разговара о садржају осјетљивих обавјештајних контаката.

Америка очекује израелску копнену операцију у наредна два дана

Амерички званичници очекују да Израел започне копнену операцију великих размјера против Хамаса у Појасу Газе у наредних између 24 и 48 часова, јавио је лист “Вашингтон пост” позивајући се на неименовани извор упознат са ситуацијом.

У извјештају се наводи да је Израел затражио од САД више обавјештајних података у вези са ситуацијом на југу Либана, гдје се налази сједиште Хезболаха.

Израел је у суботу, 7. октобра, био изложен ракетном нападу без преседана који је извршен из Појаса Газе. Израелска војска саопштила је да је Хамас испалио више од 3.000 ракета и да се десетине припадника те групе инфилтрирало у погранично подручје на југу Израела.

Оружане снаге Израела послале су војнике на југ земље како би вратили територије које су заузели Палестинци, а започети су и напади на положаје Хамаса у Гази.

Хамас: Погинуло готово 500 Палестинаца

Министарство здравља у Појасу Газе које води Хамас саопштило је данас да су у Гази у израелским нападима погинула 493 Палестинца, а да их је 2.300 рањено.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле стотине палестинских терориста на израелској територији, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Агенција УН за палестинске избјеглице, UNWRA, навела је да је школа у којој је смјештено више од 225 људи директно погођена.

У палестинском граду Рафах на југу Газе, у израелском ваздушном нападу рано јутрос погинуло је 19 особа, укључујући жене и децу, рекао је Талат Бархум, љекар у локалној болници.

УН су саопштиле да је 123.538 људи у Гази интерно расељено, “углавном из страха, забринутости за безбједност и због уништавања њихових домова”, пренео је BBC.

У израелским ваздушним нападима уништено је 159 стамбених јединица широм Газе и тешко оштетећено 1.210, навеле су Уједињене нације.

Канцеларија за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) додала је да се 73.000 људи налази у школама.

Аднан Абу Хасна, портпарол UNWRA -е, очекује да ће тај број расти.

- У овим школама има струје, обезбјеђујемо им оброк, чисту воду, психолошку подршку и лечење - казао је он.

Портпарол војске: На територији Израела више нема борби

Портпарол израелске војске Данијел Хагари саопштио је данас да у овом тренутку на територији Израела више нема борби и да израелске снаге држе под контролом сва насеља, преноси Гардијан.

Он није искључио могућност да на територији Израела има још милитаната Хамаса.

Слетио још један авион у Београд из Тел Авива

Авион “Ер Србије” који је полетио из Тел Авива са српским држављанима, слетио је данас прије подне на београдски аеродром, јавља извештач Тањуга.

Ово је трећи по реду авион “Ер Србије” који је слетио у Београд из Тел Авива од почетка рата у Израелу.

У Израелу убијено 10 Непалаца и један Француз, осморо их нестало

Непалско министарство спољних послова саопштило је данас да је 10 Непалаца убијено у сукобима у Израелу, а француско министарство спољних послова да је у сукобима убијен један француски држављанин, а осморо их се сматра несталим.

Раније данас је Министарство спољних послова Тајланда саопштило да је 12 држављана те земље убијено од избијања новог таласа сукоба у Израелу у суботу, 11 их је отето, а осморо рањено.

Портпарол америчког Савета за националну безбједност саопштио је да је неколико америчких држављана међу жртвама, преноси Ројтерс.

-Радимо на пружању помоћи свим држављанима Тајланда у Израелу - рекла је представница за медије тајландског Министарства спољних послова Канчана Патарачоке.

Портпарол Савјета за националну безбједност САД рекао је да су америчке власти у контакту са израелским колегама, не прецизирајући колико је Американаца међу жртвама.

Кабинет за безбједност Израела изгласао је у недјељу да је земља званично у ратном стању након што су се припадници палестинске милитантне групе Хамас у суботу инфилтрирали у јужни Израел, убивши стотине Израелаца.

Одлука високог безбједносног кабинета даје декларацији правни статус у складу са Основним законом јер тачка 40. каже да земља не може да уђе у рат без одлуке владе.

 Од суботе је у сукобима погинуло више од 1.200 Израелаца и Палестинаца.

Израел:Погинуло више од 700 људи

Министарство здравља Израела саопштило је јутрос да је у нападима палестинске милитантне групе Хамас који су почели у суботу ујутро, према посљедњим подацима, погинуло више од 700 Израелаца.

Како се наводи, 2.382 особе рањене у нападима су у болницама, од којих су 22 у критичном стању, а 345 је тешко поврijеђено, преноси Тајмс оф Израел.  

Током ноћи гађано више од 500 локација у Појасу Газе

Израелска војска саопштила је да је током ноћи гађала више стотина локација у Појасу Газе на којима се налазе припадници Хамаса и “Исламског џихада”, те да су послате борбене јединице на југ те територије.

-Борбени авиони, хеликоптери и артиљерија гађали су више од 500 локација на којима се налазе припадници Хамаса и „Исламског џихада“, те резиденцију вишерангираног званичника исламистичке организације Рухи Маште који је помогао у упаду милитаната у Израел  наводи се у саопштењу.

Из израелске војске додају да борбе трају на седам или осам локација недалеко од Газе, два дана након што су припадници исламистичке групације Хамас убили 700 Израелаца, а отели више десетина других.

У саопштењу се наводи да припадници Хамаса и даље улазе у Израел из правца Газе.

Болничке службе у Гази саопштиле су да је најмање седам Палестинаца погинуло у два удара из ваздуха израелских снага. Израелски авиони извршили су више десетина удара, највише на град Бејт Ханун на сјеверу Појаса Газе.

Израелска војска: Борбе се воде у шест градова дуж Појаса Газе

Портпарол израелске војске Даниел Хагари изјавио је данас да се борбе са палестинским снагама тренутно воде у шест градова на граници Појаса Газе, наводећи да су борбе у току у Бери, Кфар Ази, Нирими и Алумиму.

Хагари је на брифингу за новинаре рекао да се током протекле ноћи “око 70 терориста инфилтрирало у Бери, али да је већина њих је убијена у борби са израелским снагама, док се преостали и даље крију у кућама у том кибуцу”, преноси Тајмс оф Израел.

Хагари је потврдио да су израелске снаге до сада “елиминисале 425 палестинских терориста у Појасу Газе и још стотину на територији Израела”.

Према његовим ријечима, израелска војска спроводи регрутацију више хиљада припадника резервног састава војске.

Израелска авијација изводи континуиране ваздушне ударе на положаје палестинског Хамаса у Појасу Газе, а локални медији преносе да је Хамас ракетирао град Ашкелон на југу Израела. Истовремено, секретар израелске владе изјавио је да је планирано да нови рат у Појасу Газе “буде посљедњи”.

Извор близак Хамасу изјавио је раније за Тајмс оф Израел да је та група водила вишегодишњу кампању како би заварала Израел и увјерила га да она не жели оружани сукоб и да се може умирити економским подстицајима за одржавање релативног мира.

-Хамас је желео да остави утисак да није спреман за борбу користећи током посљедњих неколико мјесеци обавештајну тактику обмане без преседана. Док се припремала ова масовна операција Хамас је циљано желио да остави утисак да није вољан да уђе у борбе и конфронтације са Израелом - рекао је неименовани извор израелског дневника.

Како преноси Си-Ен-Ен, до сада је у сукобима погинуло више од 700 Израелаца и око 400 Палестинаца, а према подацима палестинских власти међу погинулима је 78 дјеце.

САД премјештају носаче авиона ближе Израелу, распоређују додатне авионе у региону

Ударна група носача авиона америчке морнарице креће се ка источном Средоземном мору, укључујући носач авиона на нуклеарни погон УСС ''Џералд Р. Форд'', који ће пратити разарачи навођених ракета и крстарице са навођеним ракетама, изјавио је  министар одбране САД Лојд Остин.

Он је додао да ће САД обезбиједити муницију и опрему Израелу и појачати америчке снаге на Блиском истоку, као одговор на нападе Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

-Влада САД ће брзо обезбиједити одбрамбеним снагама Израела додатну опрему и ресурсе, укључујући муницију - рекао је Остин.

Поред тога, САД ће повећати присуство борбених авиона на том подручју, осим тога што је послала неколико авиона Ф-35, Ф-15, Ф-16 и А-10 на Блиски исток у посљедњих неколико мјесеци, као одговор на потезе Ирана.

Како наводи америчка телевизијска мрежа, присуство ударне групе има за циљ да одврати Хезболах у Либану, као и друге милитантне групе које се сматрају ривалским по Израел.

АП наводи да је УСС ''Џералд Р. Форд'' тренутно најмодернији амерички носач авиона са посадом од око 5.000 људи.

Одржана хитна сједница СБ УН поводом ескалације израелско-палестинског сукоба

Савјет безбједности УН одржао је у недјељу хитну сједницу иза затворених врата због ескалације израелско-палестинског сукоба, али нису предузете хитне мјере, преноси АП и наводи да су Сједињене Америчке Државе захтијевале од свих 15 чланица да оштро осуде “гнусне терористичке нападе које је починио Хамас”. Замјеник америчког амбасадора Роберт Вуд потврдио је касније да је “приличан број земаља” осудио напад Хамаса, али не и све земље чланице СБ УН.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је за Асошијејтед прес да су Американци током састанка покушали да оптуже Русију да не осуђује напад, што, према његовим ријечима, није тачно.

-Осуђујемо све нападе на цивиле, то је био мој коментар - рекао је Небензја и нагласио да је порука Русије да је важно “одмах прекинути борбе, ићи на прекид ватре и на озбиљне преговоре, који су већ деценијама у застоју”.

Кинески амбасадор Џанг Ђун изнео је раније сличан став, рекавши да Пекинг осуђује све нападе на цивиле, иако није споменуо Хамас, наводи АП. Амерички представник у УН Роберт Вуд је јасно ставио до знања да су САД усредсређене на осуду Хамаса за, како је навео, “ову ничим изазвану инвазију и терористичке нападе” и додао да Хамас мора да оконча своју насилну терористичку активност против израелског народа.

Иран: Нисмо умијешани у Хамасов напад

Иран “није умијешан” у напад који су извели милитанти Хамаса у јужном Израелу, саопштила је иранска мисија при Уједињеним нацијама.

-Одлучно и непоколебљиво подржавамо Палестину, међутим, нисмо укључени у одговор Палестине, будући да га искључиво сама предузима - наводи се у јучерашњем саопштењу иранске мисије при УН, пренио је Ројтерс.

Хамас је раније саопштио да му је помоћ из Ирана помогла у извођењу напада у суботу ујутро. Иран годинама подржава Хамас и обезбјеђује његовим борцима оружје и обуку, а та милитантна група је саопштила да јој је та помоћ помогла у извођењу координираног напада.

Амерички шеф дипломатије Ентони Блинкен рекао је, међутим, јуче за Си-Ен-Ен да америчка влада “још није видјела доказе да је Иран усмјерио или стајао иза овог конкретног напада”.

Хамас тврди да је гађао аеродром код Тел Авива, 100 ракета испаљено на Ашкелон

Палестинска милитантна група Хамас тврди да је гађала међународни аеродром "Бен Гурион" код Тел Авива.

Хамас наводи да је испалио 100 ракета и на град Ашкелон, а како преноси Тајмс оф Израел, сирене за ваздушну опасност огласиле су се синоћ широм централног дијела Израела.

Оружано крило Хамаса бригаде "Изедин Ал Касам" саопштило је да је "ракетна баражна ватра одговор на континуиране злочине и нападе на домове цивила", преноси Си-Ен-Ен.

Сирене су се огласиле у више десетина насеља широм централног Израела, укључујући у граду Ришон Лецион.

Снажне експлозије одјекнуле су широм централног Израела и у предграђима Тел Авива, додаје Си-Ен-Ен.

За сада нису објављени детаљи о евентуалној материјалној штети или жртвама.    

Портпарол "Изедин Ал Касама" Абу Убаида рекао је да су борбе у току у неколико  области у близини сјеверне границе Газе и да је заробљена нова група Израелаца у Појасу Газе.

Он је додао да је Хамас убио и ранио велики број израелских војника у Мавииму, јужно од Ашкелона.

Израел покренуо велике нападе на кварт у Гази, тврди да је реч о „гнијезду терора“

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) покренуле су ваздушне нападе на кварт Шуџаији у Гази, гађајући око 150 Локација, наводећи да је ријеч о ''гнијезду терора'' које милитантна палестинска група Хамас користи за нападе на Израел.

Како преноси Тајмс оф Израел, на тај кварт бачено је око 100 тона муниције.

Поред тога, ИДФ је саопштио да се и даље бори против бораца Хамаса инфилтрираних на територији Израела.

-Сталне и резервне копнене снаге ИДФ-а, у сарадњи са другим снагама безбједности, воде дуготрајне борбе у градовима око Газе, и убили су на стотине терориста у градовима, на граници и на обали, у посљедњих 40 сати - наводи се у саопштењу ИДФ-а.

Трупе ИДФ, како се додаје, настављају да врше претресе широм области и да и даље размјењују ватру са терористима на различитим локацијама.

Хамас држи више од 100 Израелаца као таоце

Палестинска милитантна група Хамас држи више од 100 Израелаца као таоце, потврдио је високо позиционирани званичник Хамаса Муса Абу Марзук.

Марзук је навео да су међу таоцима и високо позиционирани војни званичници Израела, преноси Тајмс оф Израел позивајући се на један палестински медиј.

Лидер Исламског џихада Зијад Накеле раније данас је рекао да та милитантна група у заточеништву држи више од 30 Израелаца који су отети у Појасу Газе од како је у суботу Хамас започео нападе на Израел.

Конзулату Црне Горе у Израелу јавило се 35 држављана, њих 19 жели да се врати

Црногорском конзулату у Тел Авиву се директно или посредством Амбасаде Србије јавило 35 држављана Црне Горе, од којих је 19 изразило је жељу да се врати, изјавио је данас државни секретар црногорског Министарства спољних послова Роберт Маркић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана