Хамас размјестио снаге на граници

Глас Српске
Хамас размјестио снаге на граници

ТЕЛ AВИВ - Исламистички Хамас који влада појасом Газе размјестио је у четвртак увече своје снаге дуж границе с Израелом како би спријечио мање екстремистичке организације да испаљују ракете на израелске циљеве, јавиле су агенције.

Наредбу о распоређивању снага издао је премијер из редова Хамаса Исмаил Ханије послије ескалације насиља између палестинских екстремиста и израелске војске у посљедњих неколико седмица, пренијеле су свјетске агенције.

Најмање 25 ракета и мина експлодирало је на југу Израела овог мјесеца, како наводи израелска армија. Неколико Израелаца је рањено, а Израел је одговорио ваздушним ударима на складишта оружја и тунеле за кријумчарење испод границе с Египтом. У децембру је у таквим одмаздама убијено 13 Палестинаца.

Хамас је, ипак, углавном поштовао незванични прекид ватре који је на снази од троседмичне израелске офанзиве, започете крајем децембра 2008. године, али су мање организације наставиле спорадичне нападе. Страхујући од израелске освете и могуће нове офанзиве, Хамас је апеловао на друге организације да обнове затишје.

Званичници Хамаса су најавили да ће снаге дуж границе спријечити даље ракетирање Израела. Та земља сматра Хамас одговорним за све нападе који потичу из Газе, мада зна да их изводе друге организације.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је прије неколико дана да ће екстремисти у Гази направити "ужасну грешку" ако наставе да "тестирају вољу Израела да брани свој народ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана