Хамас пристао на продужетак примирја

Танјуг
Хамас пристао на продужетак примирја

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - У Гази је и даље на снази споразум о прекиду ватре између израелске војске и припадника палестинске групе Хамас.

Палестински милитантни Хамас саопштио је јутрос да је пристао на продужетак примирја са Израелом седми дан заредом, док је израелска војска раније поручила да ће примирје са Хамасом бити продужено како би се омогућило посредницима да раде на ослобађању талаца из Појаса Газе.

Израелска војска је навела у четвртак да ће се примирје са Хамасом наставити "у склопу напора посредника да се настави са процесом ослобађања талаца, као и у складу са договором", наводи Ројтерс.

Претходно је Хамас саопштио да је ослободио 16 талаца у замјену за 30 палестинских затвореника у сриједу, тврдећи да је "Израел одбио да прими још седам жена и дјецу" као и тијела три таоца, а да се заузврат продужи примирје.

Прекид ватре требало је да истекне у 06.00 сати по средњеевропском времену, а почео је прошлог петка.

Блинкен у Тел Авиву разговара о продужењу примирја

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је данас у Тел Авив на састанак са израелским лидерима с којима би требало да разговара о продужењу привременог примирја са милитантима Хамаса и јачању хуманитарне помоћи житељима Појаса Газе.

Очекује се да ће Блинкен током свог трећег путовања на Блиски исток од напада Хамаса на Израел 7. октобра, посјетити и окупирану Западну обалу, гдје би требало да се састане са предсједником палестинске самоуправе Махмудом Абасом, преноси Ројтерс.

"У наредних неколико дана, бићемо фокусирани да учинимо шта год будемо могли да продужимо примирје, да ослободимо што више талаца и обезбиједимо што више хуманитарне помоћи", најавио је Блинкен уочи поласка на Блиски исток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана