Хамас прихватио амерички приједлог

Срна
Хамас прихватио амерички приједлог

КАИРО- Палестинска милитантна организација Хамас прихватила је приједлог САД да почне преговоре о ослобађању израелских талаца, укључујући војнике и мушкарце да би се окончали сукоби у Појасу Газе, рекао је данас вишерангирани извор из Хамаса.

Исти извор изјавио је да је исламистичка група одбацила захтјев да се Израел прије потписивања споразума прво мора посветити трајном прекиду ватре и да ће дозволити преговоре да се то и оствари током прве шестоседмичне фазе.

Према наводима извора, приједлог осигурава да посредници гарантују привремени прекид ватре, испоруке хуманитарне помоћи и повлачење израелских снага све док буду наставаљени разговори за наставак спровођења друге фазе споразума.

Палестински званичник близак међународним мировним напорима истакао је да би приједлог могао довести до оквирног споразума уколико то прихвати Израел и да би то могло да оконча сукобе у Гази.

Према подацима званичника из Појаса Газе, у сукобима који трају девет мјесеци погинуло је више од 38.000 Палестинаца.

Сукоб је избио након упада милитаната из Хамаса на југу Израела гдје је убијено 1.200 људи, а одведено је око 250 талаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана