Хамас понудио услове за пуштање талаца и крај рата, Нетанјаху одбио

ГС
Хамас понудио услове за пуштање талаца и крај рата, Нетанјаху одбио

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху данас је одбацио услове Хамаса за окончање рата и пуштање талаца које би укључивало потпуно повлачење Израела и останак Хамаса на власти у Гази.

“У замјену за пуштање наших талаца, Хамас захтијева крај рата, повлачење наших снага из Газе, пуштање свих убица и силоватеља”, саопштио је Нетанјаху. “А да Хамас остане нетакнут.”

“Одбацујем у цијелости услове предаје чудовишта Хамаса”, рекао је Нетанјаху. Договором којем су у новембру посредовале Сједињене Државе, Катар и Египат пуштено је више од 100 од приближно 240 талаца, који су заточени у Гази током напада Хамасових милитаната 7. октобра, у замјену за пуштање 240 Палестинаца из израелских затвора.

“Нећу компромитовати пуну израелску контролу цијеле територије”

Откад је договор завршио, Нетанјаху се суочио с растућим притиском да избави преосталих 136 талаца који су у заробљеништву. Нетанјаху је такође заузео оштрији став у погледу палестинске државности него раније.

“Нећу компромитовати пуну израелску контролу цијеле територије западно од ријеке Јордан”, рекао је он, преноси Индекс.хр.

Амерички предсједник Џо Бајден у петак је рекао да је разговарао с Нетањахуом у вези с могућим рјешења стварањем независне палестинске државе, предлажући да једна опција укључује немилитаризовану владу.

Чинило се да је у суботу Нетанјаху заузео став против Бајденових приједлога у погледу палестинске државности након што заврши рат против Хамаса у Гази, с обзиром на то да двојица државника не дијеле став о палестинској државности, што је рјешење које Бајден заговара у сврху постизања дугорочног мира.

У данашњем саопштењу Нетанјаху је поновио да ће инсистирати на “пуној израелској безбједносној контроли над цијелом територијом западно од Јордана.”

Нетанјаху је рекао да се суочио с “међународним и домаћим притисцима” да промијени своју позицију.

“Моје инсистирање оно је што је годинама спречавало стварање палестинске државе која би представљала егзистенцијалну пријетњу Израелу”, рекао је Нетанјаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана