Хамас осудио амерички вето у Савjету безбjедности УН; Израел захваљује Бајдену

Агенције-ГС
Foto: Танјуг

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 64. дан. Израелска војска води операције у Кан Јунису. Ракете из Појаса Газе испаљене су према Тел Авиву и другим градовима у централном Израелу. Сједињене Америчке Државе уложиле су у Савјету безбједности УН вето на приједлог резолуције о прекиду ватре у Појасу Газе. Хамас је осудио САД због одлуке да ставе вето, описујући је као "неморалну и нехуману", док израелски званичници захваљују предсједнику Џозефу Бајдену.

Велика Британија: Не можемо да гласамо за резолуцију која не осуђује злочине Хамаса

Након што је Велика Британија у петак била уздржана приликом гласања у Савјету безбједности УН о резолуцији којом се позива на хитан прекид ватре у Појасу Газе, мисија те земље при УН саопштила је да не може да гласа о "резолуцији која не осуђује злочине које је Хамас починио над недужним израелским цивилима 7. октобра".

Велика Британија је нагласила да је "озбиљно забринута" због хуманитарне ситуације у Гази и да смрт цивила и расељавање не могу бити настављени.

"Израел треба да буде у стању да се позабави пријетњом коју представља Хамас и то треба да уради на начин који уважава међународно хуманитарно право, тако да се такав напад никада више не би могао поновити", наведено је у саопштењу.

Израелски амбасадор при УН захвалио Бајдену на вету у Савјету безбједности

Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилад Ердан захвалио је америчком предсједнику Џозефу Бајдену на томе што су САД у Савету безбедности уложиле вето на резолуцију у којој је тражен прекид ватре у Појасу Газе. 

Ердан је на друштвеној мрежи Икс истакао да је Бајден "чврсто стао" на страну Израела.

Амбасадор Израела је критиковао Уједињене нације, оцењујући да је, како је навео, "невјероватно" да су УН заузете дебатом о резолуцији која ће, према његовим ријечима, "омогућити терористима Хамаса да остану на власти у Гази".

Хамас осудио амерички вето у Савету безбедности: Неморалан и нехуман став

Палестинска милитантна група Хамас осудила је одлуку Сједињених Америчких Држава да ставе вето на нацрт резолуције о прекиду ватре у Гази на сједници Савјета безбједности Уједињених нација у петак, описујући то као "неморалан и нехуман став".

"Америчка опструкција доношења резолуције о прекиду ватре је директно учешће у убијању нашег народа", рекао је члан политичког бироа Хамаса Изат Ал-Ришк.

За нацрт је гласало 13 земаља, САД су ставиле вето, док је Велика Британија била уздржана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана