Хамас оптужује Израел да саботира преговоре

ГС
Хамас оптужује Израел да саботира преговоре

Рат Израела и Хамаса ушао је у 166. дан. Шеф Хамаса у Катару Исмаил Ханије оптужио је Израел да саботира преговоре о примирју након напада на највећу болницу у Гази.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху послаће у Вашингтон високу делегацију како би администрацији предсједника САД представили план за Рафу.

Израел се налази на удару критика због одлуке да град Рафу нападне копнено на граници са Египтом, у коме је више од милион Палестинаца пронашло уточиште током офанзиве израеске војске на Појас Газе. Палестинци тврде да је "тиха" офанзива на тај град већ почела.

Шеф Хамаса у Катару Исмаил Ханије оптужио је Израел да саботира преговоре о примирју након напада на највећу болницу у Гази.

ИДФ је саопштила да су десетине терориста убијене, а више стотина осумњичених за тероризам ухапшено током рације на болницу Шифу у Гази.

Кабинет израелског премијера саопштио је да ће Бенјамин Нетанјаху послати у Вашингтон двојицу својих најповерљивијих помоћника, министра за стратешка питања Рона Дермера и савјетника за националну безбједност, да разговарају о наставку рата против Хамаса са Бајденовом администрацијом, преноси РТС.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је око 300 осумњичених за тероризам приведено током операције која је у току у болници Шифа у граду Гази.

Према ИДФ-у, међу притвореницима су "десетине истакнутих терориста" из Хамаса и Исламског џихада.

Шеф Мосада Дејвид Барнеа информисао је израелску ратну владу о почетку преговора за постизање споразума о примирју и таоцима са Хамасом, пренијели су израелски медији.

Високи израелски званичник рекао је за Канал 12 да нису оптимисти да ће се постићи договор, рекавши да, иако би јаз у позицијама могао да се премости, није јасно да ли лидер Хамаса у Гази Јахја Симвар заиста жели договор или само жели да добије на времену.

Друга пошиљка помоћи требало би да крене морским коридором са Кипра за Газу у наредним данима, саопштиле су кипарске власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана