Хамас одржао обећање: Пустили су 12 тајландских талаца

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб израелске војске и Хамаса траје 49 дана. Израел и Хамас започели су четвородневни прекид ватре, уз најављено пуштање отетих израелских жена и дјеце, током дана. То је први прекид ватре током седмонедељног рата у Појасу Газе.

Хамас је ослободио 12 тајландских талаца које је држао у заробљеништву

Наиме, премијер Тајланда се огласио на друштвеној мрежи Икс, гдје је објавио да је ослобођено 12 држављана Тајланда које је Хамас држао као таоце у Гази.

Он је рекао да су званичници Амбасаде "на путу да их покупе", али није прецизирао гдје се налазе.

Огласила се и египатска државна информативна служба, која каже: "Интензивни египатски напори су резултирали ослобађањем 12 држављана Тајланда".

Палестинска милитантна група Хамас предала је данас и прву групу израелских талаца Црвеном крсту, јављају израелски медији.

Међу ослобођенима је 13 особа, који су на путу ка прелазу Рафа на граници са Египтом.

Бескорисни тенкови из Словеније

 Словеначки тенкови, совјетског пријекла, нису помогли Украјинцима током противофанзиве и горјели су као и други тенкови из западних земаља - наводи ТВ "Фронт".

Словенија је прије годину дана у Украјину пребацила 28 тенкова "М-55С /Т-55)" – старих совјетских тенкова које су Израелци унаприједили, а које је Љубљана наслиједила од Југославије.

Ови тенкови предати су 47. механизованој бригади Оружаних снага Украјине, која је обучавана у Њемачкој.

У почетку су Украјинци са ентузијазмом прихватили "поклон" и почели да активно опремају ове тенкове "роштиљима" - решеткастим антикумулативним штитницима, динамичком заштитом и другим атрибутима модерне тенковске изградње.

У мају је бригада пребачена на запорошки правац, али је један од "М-55С" погођен гранатом "краснопољ" далеко од линије фронта и прије почетка украјинске контраофанзиве. Ниједна одбрана није помогла – граната је једноставно пробила куполу.

У јуну је још неколико "М-55С" уништено беспилотним летјелицама камиказама. Било је и других случајева, јер је "М-55С" виђен на бројним снимцима оштећене опреме Оружаних снага Украјине.

У августу је у редовима 67. механизоване бригаде на правцу Запорожја примијећено неколико тенкова "М-55С", који нису имали додатну опрему, али од тада о њима нема информација.

У овој фази испоставило се да су словеначки тенкови потпуно бескорисни за украјинске оружане снаге. 

Бен Дор: Борбе ће се наставити након кратког примирја

Израел ће наставити са борбом у Појасу Газе након истека примирја договореног са Хамасом, саопштио је портпарол Одбрамбених снага Израела /ИДФ/ Данијел Хагари.

"Ово примирје и период прекида сукоба су привремени. Рат се неће завршити - наставиће се. Израелска војска ће уништити Хамас", рекао је Хагари за "Скај њуз Арабија".

Он је нагласио да Израел неће дозволити становништву Појаса Газе да се врати са југа на сјевер енклаве, јер је сјеверни дио и даље зона сукоба.

Портпарол израелског Министарства спољних послова Лиор Бен Дор рекао је "Спутњику" да је циљ примирја да Хамас испуни дио договора у вези са ослобађањем израелских талаца.

"Израел је ријешен да оствари свој циљ елиминисања тероризма у Гази војним средствима. Сврха примирја је само да припреми терен за спровођење договора о враћању отетих њиховим кућама. Израел неће стати док нам се не врати свих 236 отетих људи", навео је Бен Дор.

Према његовим ријечима, Израел не разматра рјешења кризе која не укључују "потпуно елиминисање терористичке пријетње из Појаса Газе".

"Да је било која земља у свијету, укључујући европске, нападнута као ми 7. октобра, не би се сагласила у вези са било којим рјешењем које не осигурава уклањање терористичке пријетње која убија наше грађане", додао је Бен Дор.

Сиси: Будућа палестинска држава могла би да буде емилитаризована

Будућа палестинска држава могла би да буде демилитаризована и да у њој буду привремено присутне међународне безбједносне снаге које би пружиле гаранције и њој и Израелу, изјавио је данас предсједник Египта Абдел Фатах ал-Сиси.

"Казали смо да смо спремни да се ова држава демилитаризује, а могу постојати и гаранције снага, било да су то снаге НАТО, снаге Уједињених нација или арапске или америчке снаге, док не постигнемо безбједност за обе државе, палестинску државу у настајању и израелску државу", рекао је Сиси током заједничке конференције за новинаре у Каиру са шпанским премијером Педром Санчесом и белгијским премијером Александром Де Кроом, пренео је Ројтерс.

Политичку резолуцију која захтјева форимирање палестинске државе на основу граница од 4. јуна 1967. са источним Јерусалимом као његовом пријестоницом, није било могуће реализовати, додао је Сиси.

Арапске нације су одбациле сугестије да би арапске снаге могле да осигурају безбједност у Појасу Газе након завршетка израелске актуелне војне операције против палестинске групе Хамас, која контролише Газу од 2007. године.

Израел не дозвољава Палестинцима да се врате у своје домове на сјевер Газе

Најмање два Палестинца убијена су, а 11 је рањено приликом покушаја повратка у своје домове у Беит Лахију, на северу Појаса Газе, преноси Ал Џазира.

Након што је четвородневно примирје ступило на снагу јутрос, Израел је саопштио да Палестинци претходно расељени на југ, покушавају да се врате на сјевер енклаве.

Израелска војска је издала саопштење да очекује да ће Хамас искористити прекид ватре да покуша да наговори грађане да се врате на север.

"Становници Газе, кретање популације са југа Појаса на сјевер неће бити дозвољено, одобравамо искључиво обрнуто. Савјетујемо вас да се не приближавате војним снагама северно од Долине Газе. 
Искористите ово вријеме да допуните оно што вам фали и средите своје послове", написао је на арапском потпарол Израелских одбрамбених снага Авичеј Адри на платформи Џ (Твитер).

Потпарол је додао да је сјевер Газе борбена зона која је забрањена цивилном становништву и да, упркос привременом примирју, рат није готов.

Лидер Хамаса: Успјели смо да постигнемо примирје под нашим условима

Шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије рекао је у телевизијском интервјуу у Катару да је споразум о прекиду ватре и ослобађању талаца, који је ступио јутрос на снагу, био договорен под условима које је поставио Хамас.

„Израел је мислио да може ослободити таоце убијањем и уништавањем без преседана и рекао је да неће прихватити прекид ватре. Послије око 50 дана, суочени са борбом и отпором народа на свим фронтовима, успјели смо да постигнемо примирје под условима које су поставили Хамас и фракције отпора", рекао је Ханије, преноси Хаарец.

ИДФ: Одговорићемо сваком ко покуша да нам нанесе штету током примирја

Виши официр у Јужној команди Израелских одбрамбених снага (ИДФ) изјавио је данас да ће израелска војска одговорити на сваки покушај да им се нанесе штета током примирја, док војска проводи време припремајући се за наставак борби.

"Свако ко буде представљао пријетњу нашим снагама биће погођен. Безбједност наших снага је приоритет, тако смо се понашали и тако ћемо се понашати и даље", рекао је неименовани официр, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је истакао да су копнена офанзива и оперативна постигнућа извршили притисак на Хамас и његово руководство и послужили као неопходно оруђе за стварање услова за спровођење плана за враћање неких од талаца.

"Већину времена ћемо искористити за припремуи планирање задатака који се од нас очекују одмах по окончању примирја. Спремамо се да наставимо са нападима свом снагом одмах по окончању примирја", додао је неименовани официр.

Израел ће данас ослободити 24 жене и 15 малољетника, у  замјену за 13 талаца

Израел ће данас пустити на слободу 39 палестинских затвореника, од којих су 24 жене и 15 малолетника, у замјену за 13 талаца које Хамас треба да ослободи из Појаса Газе, саопштио је палестински комесар за затворенике Кадура Фарес.

-Затвореници, сви са окупиране Западне обале или Јерусалима, биће предати Међународном комитету Црвеног крста у израелском војном затвору Офер око 16 часова по локалном времену - рекао је Фарес агенцији Ројтерс.

То би требало да се поклопи са планираном предајом 13 жена и дјеце на граници Газе и Египта, који су међу око 240 људи које су Хамасови нападачи узели за таоце током напада 7. октобра на израелску територију.

-Након што Црвени крст преузме палестинске затворенике, они из Јерусалима ће отићи у свој град, а они са Западне обале ће се окупити у општинском већу Бетуније гдје ће их сачекати њихове породице - рекао је Фарес.

Ослобађање затвореника је дио споразума о четвородневном примирју између Израела и Хамаса које је почело јутрос у седам часова по локалном времену.

Прекид ватре се према досадашњим информацијама поштује, пошто нема извјештаја о бомбардовању, артиљеријским или ракетним нападима, иако су обје стране оптужиле другу за његово кршење, наводи Ројтерс.

Израел: У Газу ушле четири цистерне са горивом и четири цистерне са гасом

Четири цистерне са горивом и четири цистерне са гасом за помоћ хуманитарним организацијама Уједињених нација ушле су данас у Појас Газе, у оквиру договора о примирју с Хамасом, потврђено је из израелског министарства одбране.

Како се наводи, камиони су ушли у јужни део Газе преко египатског граничног прелаза Рафа, преноси Тајмс оф Израел.

-Гориво и гас су намијењени за функционисање основне хуманитарне инфраструктуре у Појасу Газе - истиче се у саопштењу.

Додаје се да је испорука извршена уз одобрење израелских власти, у оквиру постигнутог договора о примирју и ослобађању талаца које држи палестинска милитантна група Хамас.

Израелска затворска служба припрема ослобађање 39 палестинских затвореника

Израелска затворска служба је наводно добила списак са 39 палестинских затвореника осуђених по оптужбама за тероризам, који ће данас бити пуштени на слободу у оквиру споразума са Хамасом према коме ће такође из Газе бити ослобођено 13 талаца те палестинске милитантне групе.

Данас је први од четири дана примирја, у којима се очекује оваква размена, уз могуће додатне дане прекида ватре ако Хамас пристане да ослободи још талаца, наводи Тајмс оф Израел.

Према извјештајима израелских медија, затворска служба је почела са припремама за ослобађање 39 малољетника и жена који би требало да буду пуштени касније током дана.

Они ће, како се наводи, бити пребачени у затвор Офер на Западној обали око поднева, прије него што буду пуштени на слободу.

Камерон најавио још 30 милиона фунти помоћи Гази

Велика Британија ће у Газу послати додатних 30 милиона фунти хуманитарне помоћи, рекао је данас шеф британске дипломатије Дејвид Камерон.

Он је изразио задовољство што је четврти авион са хуманитарном помоћи стигао у Египт.

-Надамо се да ће данас бити ослобођени таоци. Тражим од свих страна да раде ка ослобађању свих заробљених. Пауза у сукобима, такође ће омогућити доставу хуманитарне помоћи људима у Гази - нагласио је Камерон.

Камерон ће се данас, другог дана посјете региону састати са палестинским лидерима и хуманитарним агенцијама.

Он је јуче разговарао са израелским премијером Бењамином Нетањахуом. Нешто раније је на снагу ступио договор између Израела и палестинске исламистичке организације Хамас о четвородневном примирју и током првог дана би требало да буде ослобођено 13 талаца.

С почетком примирја,камиони с хуманитарном помоћи почели да улазе у Газу

Камиони са хуманитарном помоћи почели су данас да улазе у Појас Газе из Египта, око сат времена након што је почело примирје између Израела и бораца палестинске милитантне групе Хамас, показују снимци Ројтерса.

Два камиона египатских хуманитарних организација имала су транспаренте на којима је писало: "Заједно за човечанство" и "За нашу браћу у Гази", наводи британска агенција.

Египат је данас саопштио да ће се током четири дана примирја између Хамаса и Израела у Појасу Газе, у ту палестинску енклаву сваки дан испоручивати 130.000 литара дизела и четири цистерне са гасом.

Египатске власти су такође саопштиле да ће у Појас Газе свакодневно улазити и 200 камиона хуманитарне помоћи.

Израелска војска тврди да је уништила Хамасов тунел испод болнице Шифа

Непосредно прије јутрошњег почетка примирја, израелска војска саопштила је да је уништила Хамасов тунел откривен испод болнице Шифа у Гази и завршила распоређивање трупа на линијама прекида ватре, преноси Тајмс оф Израел.

У саопштењу се наводи да су припадници елитне борбене инжињеријске јединице срушиле тунел испод Шифе, као и друге улазе у том подручју.

Војска је саопштила да је током посљедњег дана, до примирја које је почело у седам часова по локалном времену, наставила да гађа Хамасове циљеве широм Појаса Газе и потрагу за инфраструктуром милитаната. Наведено је да у посљедњих сат времена завршено "оперативно распоређивање војске на линијама прекида ватре".

На снимку који је објавила израелска војска види се наводно тунел код Шифе који је уништен, као и неколико других погођених циљева у Гази.

Израел упозорава Палестинце да се не враћају на сјевер Газе у току примирја

Израелска војска је јутрос, само неколико тренутака прије званичног почетка привременог прекида ватре, на друштвеним мрежама објавила видео снимак у којем упозорава становништво у Појасу Газе да се не враћа на сјевер енклаве јер "рат још није завршен", преноси BBC.

-Хуманитарна пауза је привремена - саопштио је портпарол војске на арапском језику.

Он је додао да је сјеверни део Појаса Газе "опасна ратна зона"  и да је "забрањено кретање на сјевер".

-Због ваше безбједности, морате остати у хуманитарној зони на југу - наводи се у видео објави.

Истовремено израелска војска је бацала летке изнад Газе са упозорењем становницима да се не враћају у своје домове на сјеверу енклаве.

Палестинске власти упутиле су позив расељеном становништву Газе да се врате својим кућама када примирје почне, тврди Тајмс оф Израел.

Египат:Сваки дан примирја 130.000 литара дизела и цистерне са гасом у Газу

Египат је данас саопштио да ће се током четири дана примирја између Хамаса и Израела у Појасу Газе, у ту палестинску енклаву сваки дан испоручивати 130.000 литара дизела и четири цистерне са гасом.

Египатске власти су такође саопштиле да ће у Појас Газе свакодневно улазити и 200 камиона хуманитарне помоћи, преноси Ројтерс.

Здравствене власти у Гази: Више од 14.800 погинулих у израелским нападима

Број погинулих у израелским нападима у Појасу Газе од 7. октобра повећан је на 14.854, укључујући 5.850 дjеце, саопштиле су здравствене власти у Гази које води Хамас.

Палестинско министарство здравља у Рамали, које прикупља податке из болница и других извора у Појасу Газе, у понедјељак је саопштило да је број погинулих 12.700, преноси CNN.

Како је наведено, поремећаји у комуникацијама у Гази онемогућавају прецизно прикупљање података.

Израел је покренуо ваздушне ударе, а потом и копнену операцију у Појасу Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра напала Израел ракетама, а потом извела и копнени упад, убивши око 1.200 људи и узимајући више од 240 талаца.

У Израелу сирене за ваздушну опасност неколико минута послиjе почетка примирја

Израелска војска активирала је сирене за ваздушну опасност у два села у близини Појаса Газе, само неколико минута након што је четвородневно примирје између Израела и Хамаса ступило на снагу, јавио је Ројтерс.

За сада није било непосредне потврде да су се ракетни напади палестинских милитаната на израелску територију догодили или да је проузрокована било каква штета, наводи британска агенција.

Израел и Хамас започели четвородневни прекид ватре

У шест часова ступило је на снагу четвородневно примирје између Израела и Хамаса.

У сатима који су претходили привременом прекиду ватре активирале су се сирене у израелским градовима који се граниче са Газом.  

У 16 часова биће ослобођено 13 талаца у Гази, а затим и недефинисани број палестинских затвореника из израелских затвора, кажу катарски посредници.

Катар: Почиње примирје између Израела и Хамаса

Прекид ватре између Израела и палестинске милитантне групе Хамас требало би да почне данас у седам часова по локалном времену (шест по нашем), саопштило је катарско Министарство спољних послова.

Како је рекао портпарол министарства Маџид Ал-Ансари, прва група од 13 талаца које држи Хамас биће пуштена из Појаса Газе у 16 часова.

Према његовим ријечима, у тој групи су жене и деца, преноси ТАСС.

Ал Ансари је рекао да су стране које су учествовале у споразуму о прекиду ватре у Појасу Газе већ добиле листе талаца који ће бити ослобођени.

Према саопштењу катарског Министарства спољних послова, чим примирје буде ступило на снагу, у Појас Газе ће почети да стиже хуманитарна помоћ.

На питање о таоцима Хамаса који нису држављани Израела, Ал-Ансари је рекао да је приоритет да се жене и деца склоне на безбједно, а да је циљ паузе у борбама да се дође до "трајног примирја".

Медији: Хамас ће безусловно ослободити 23 тајландска таоца

Хамас је спреман да ослободи 23 тајландска таоца које држи у Гази без икаквих услова, јавио је портал Ал-Араби Ал-Џадид.

Портал прецизира да ослобађање тајландских талаца не би било повезано са договором који су постигли Израел и Хамас о ослобађању десетина израелских талаца, као и Палестинаца које Израел држи у затвору, преноси Гардијан.

У извјештају се наводи да је то договорено у разговору представника Хамаса и тајландске владе уз посредовање Ирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана