Хамас објавио видео-снимак са таоцима у Гази који позивају на прекид офанзиве

ГС/Агенције
Хамас објавио видео-снимак са таоцима у Гази који позивају на прекид офанзиве

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 101. дан. Израелска војска је саопштила да је прешла у нову фазу рата и да је сада фокусирана на јужни дио енклаве. Хамас је емитовао видео-снимак на којем се види троје израелских талаца које група држи у Појасу Газе и који позивају израелску владу да заустави офанзиву на Појас Газе.

Министарство у Гази:24.100 Палестинаца погинуло у израелским нападима

Укупно 24.100 Палестинаца је убијено, а 60.834 рањено у израелским нападима на Газу од почетка сукоба који је почео нападом Хамаса на југ Израела 7. октобра, саопштило је данас Министарство здравља у Гази које води Хамас.

У протекла 24 сата 132 Палестинца су убијена, а 252 повријеђена, преноси Ројтерс. (Крај) цв/јбу

Током рација убијено петоро Палестинаца

Израелске снаге убиле су најмање петоро Палестинаца током рација на Западној обали, јавила је телевизија "Ал џазира".

У извјештају се наводи да је међу убијенима троје тинејџера.

Према подацима које је објавила "Ал џазира", убијено је двоје тинејџера у Биреху, код Рамале, двојица мушкараца у Саиру, сјеверно од Хеброна, те још један тинејџер у избјегличком кампу Ејн ел Султан, сјеверно од Јерихона, пренио је ТАСС.

"Ал џазира" додаје да се рације већих размјера настављају у граду Каљкилија, гдје су израелске снаге употријебиле булдожер за рушење једне стамбене зграде.

Галант позива владу да предузме кораке за јачање палестинских власти

Израелски министар одбране Јоав Галант упозорио је данас да милитантна група Хамас покушава да подрије ситуацију на Западној обали и поручио да Израел мора да предузме кораке да то спријечи јачањем палестинских власти.

-Хамас покушава да се повеже између Газе и Јудеје и Самарије и да узбуни то подручје - истиче Галант у саопштењу које је доставила његова канцеларија, користећи библијски назив за Западну обалу, преноси Тајмс оф Израел.

Према његовим ријечима, израелска влада мора то да спријечи на сваки начин и да се позабави питањем радника и новца.

Говорећи о приједлогу да се палестинским радницима са Западне обале дозволи повратак у Израел да раде, укључујући замрзнута пореска средства која Израел прикупља за палестинске власти, Галант је рекао да се нада да ће влада прихватити став Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и Шин Бета о свему што је везано за раднике и новац.

-Рећи ћу ово на најјаснији могући начин: јаке палестинске власти су у најбољем безбједносном интересу Израела - закључио је израелски министар.

Хамас објавио видео-снимак са таоцима у Гази који позивају на прекид офанзиве

Палестинска милитантна група Хамас емитовала је видео-снимак на којем се види троје израелских талаца које група држи у Појасу Газе и који позивају израелску владу да заустави офанзиву на Појас Газе и потруди се да буду ослобођени.

Снимак који траје 37 секунди завршава се кајроном на којем пише: ''Сутра ћемо вас обавијестити о њиховој судбини'', преноси Ројтерс.

Јуче је Хамас поручио да је „изгубио контакт са неким таоцима док су израелске снаге гранатирале Газу“, напомињући да су они „можда убијени у гранатирању“.

Од око 240 људи које је Хамас заробио у нападу 7. октобра, половина њих је пуштена на слободу у новембарском примирју, а израелска влада је поручила да их је 132 остало у Гази, као и да је њих 25 умрло у заточеништву.

На почетку рата, припадници Хамаса су пријетили да ће погубити таоце у знак одмазде за израелске војне нападе, док су израелски званичници углавном одбијали да говоре о томе, називајући Хамасове поруке о талачкој кризи ''психолошким ратом''.

-Војна операција захтијева вријеме. Она нас обавезује да будемо прецизни и прилагођавамо је у складу са пријетњама и таоцима који су на терену", рекао је портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Крајем прошлог мјесеца на хиљаде демонстраната, махом тинејџера учествовало је у протестном маршу од Тел Авива до Јерусалима, покушавајући да позову израелска влада да настави преговоре о враћању талаца.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је раније да без војног притиска Израел неће успјети да ослободи преостале таоце у Гази, и додао да без тога не би досад било ослобођено више од 100 талаца, додајући да рат у Појасу Газе "није ни близу краја" и да ће "трајати дуго".

Нетанијаху се ранијих мјесеци састајао са члановима породица талаца Хамаса, а велики број њих је у тим приликама огорчено критиковао израелску владу, при чему је једна неименована бивша жена талац, чији је супруг и даље у заробљеништву, оптужила премијера да му је важнија политика од преосталих талаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана