Израел почео са копненом офанзивом

ГС/Агенциjе
Foto: Taнјуг/AP

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 20. дан. Шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије рекао је да војно крило Хамаса Бригаде Ал Касам наставити да појачава нападе и да је "отпор" у Гази непоколебљив. Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да се Израел спрема за „сљедећу фазу” у рату против Хамаса.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари рекао је на конференцији за новинаре да израелске копнене снаге вечерас "проширују своје операције".

Хагари је поручио становницима Газе да се преселе на југ.

- Наставићемо да нападамо у Гази и њеној околини да иду јужно јер имају боље услове - рекао је Хагари.

Он је додао да су ваздушни напади били усмјерени на тунеле Хамаса и друе циљеве.

- Спремни смо да се бранимо у свим аренама. Дјелујемо како бисмо заштитили безбједносне интересе државе Израел - каже он.

Подсјетимо, израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су током двије ноћи спровеле ограничени копнени упад у Газу, шаљући пјешадијске снаге и тенкове у сјеверни дио појаса.

Хамас одбио понуду Израела о прекиду ватре

Израел је понудио прекид ватре у замјену да Хамас ослободи све таоце и преда тијела убијених Израелаца, али је палестински покрет то одбио, објавила је данас "Ал Арабија".

Након што је одбио понуду Израела, Хамас је затражио ослобађање палестинских затвореника.

"Ал Арабија" наводи да је Хамас тражио дугорочни прекид ватре, али Израел није одговорио.

Преговори између Израела и Хамаса су у току уз посредовање Египта и Катара, наводи исти извор.

Хамас: Убијено 7.326 Палестинаца од избијања рата са Израелом 7. октобра

Министарство здравља у Гази под управом Хамаса саопштило је данас да је 7.326 људи убијено на палестинској територији од избијања рата са Израелом 7. октобра.

Најновији број погинулих укључује 3.038 дјеце, наводи се у саопштењу министарства, пренио је "Тајмс оф Израел".

Амерички предсједник Џозеф Бајден је ове седмице изразио сумњу поводом броја погинулих Палестинаца у израелским нападима, а који је саопштио Хамас.  
Међутим, агенција УН за палестинске избјеглице (УНРВА) саопштила је да су се бројке о броју погинулих у претходним сукобима, које је објавио Хамас, показале као вјеродостојне.

У прошлости, током пет, шест циклуса сукоба у Појасу Газе, бројке о погинулима које је објавио Хамас сматране су вјеродостојним и нико никада није оспорио те цифре, рекао је претходно новинарима у Јерусалиму шеф УНРЊА Филип Лазарини.

Макрон: Неколико европских земаља покушава да оформи „хуманитарну коалицију"

Француски предсједник Емануел Макрон, говорећи на самиту ЕУ у Бриселу, рекао је да „неколико европских земаља покушава да оформи „хуманитарну коалицију" у вези са Појасом Газе", те да се о томе разговара са Кипром и Грчком.

„Кипар би могао да буде база за хуманитарне операције", рекао је Макрон.

„Њујорк тајмс": Подијела у америчкој Демократској странци због Бајденове подршке Израелу

Подршка америчког предсједника Џозефа Бајдена Израелу довела је до сукоба унутар америчке Демократске странке, тврди „Њујорк тајмс".

Против Бајденовог става су демократе које припадају либералном крилу, док су умерени поздравили његове одлуке. Како тврди „Њујорк тајмс", лијево крило странке, али и оно које припада афроамеричкој заједници, противи се подршци Израелу и тражи да политика САД инсистира на прекиду ватре.

Иако још није јасно колики је политички утицај демократа који се противе подршци Израелу, таква подјела доводи до слабог ентузијазма у партији за Бајденов предсједнички реизбор, наводи амерички лист.

Позив из Србије за ослобађање талаца у Гази

У дворишту Савеза јеврејских општина Србије у Београду данас је, пуштањем плаво-бијелих балона у небо, упућен позив за ослобађање 226 киднапованих људи, међу којима је и 30 дјеце, које Хамас држи заточене у Појасу Газе.

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел тражио је ослобађање киднапованих.

„Ово је дан наде да се ови људи пусте на слободу. Прекршене су све међународне конвенције о људским правима и овај догађај данас се одиграва у 15 земаља у Европи. Порука са овог скупа је - пустите их кући, без икаквих преговора", рекао је Асиел.

Врховни рабин подсјетио је да су међу киднапованима и несталима породице с дјецом, као и један грађанин Србије Алон Охел.
Елитна израелска јединица Шајетет 13 извели акцију на југу Појаса Газе

Командоси израелске јединице Шајетет 13, једне од најтајнијих јединица у израелској војсци, извели су акцију на југу Појаса Газе са Средоземног мора, објавила је израелска војска.

Хамас по други пут испалио ракете на Тел Авив

Ракета је пала у парк, није било повријеђених.

СЗО: Добили смо процјене да се још око 1.000 тијела налази испод рушевина у Гази

Представник Свјетске здравствене организације (СЗО) за окупирану палестинску територију Ричард Пеперкорн изјавио је данас да је та организација добила процјене да је око 1.000 неидентификованих тијела и даље затрпано испод рушевина у Гази, а која још нису укључена у број погинулих. 

Пеперкорн није навео извор од којег је СЗО добила те процјене, пренео је Ројтерс.

Здравствене власти у Гази саопштиле су да је више од 7.000 људи
убијено у израелским бомбардовањима те палестинске енклаве након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра.

Ракета погодила зграду у Тел Авиву, троје повријеђено

Три особе су повријеђене када је, како показују првобитни подаци, ракета погодила стамбену зграду у Тел Авиву, изјавио је данас шеф санитетске службе Израела "Маген Давид Адом" Ели Бин.  

Војно крило Хамаса Бригаде Ал-Касам преузеле су одговорност за два ракетна баража која су, у року од мање од пола сата, испаљена на подручје Тел Авива, преноси Тајмс оф Израел.

Како наводи војно крило Хасама, поновно бомбардовање Тел Авива изведено је као одговор на "ционистичке масакре над цивилима". 

Израелски Канал 12 пренио је да је пресретнуто најмање осам ракета.

Како је навео, две ракете су пале на отворене површине у близини Ашдода, али није било повређених нити је причињена материјална штета. 

Претходно су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Тел Авиву и предграђима. 

Према појединим извјештајима, ракета је погодила стазу у парку у Тел Авиву. 

 

Израелска војска: Убијен командант Хамаса Мадхат Мубашер

Израелска војска саопштила је да је убила команданта Хамасовог батаљона Западни Кан Јунис, Мадхата Мубашера, у ваздушном нападу током ноћи на Појас Газе.

Војска је саопштила да је “Мубашер учествовао у снајперским нападима и да је одговоран за велике експлозивне направе коришћене против израелских снага и у нападима на израелске градове”, преноси Тајмс оф Израел.

Саопштено је и да је током протеклог дана Израел извео више од 250 ваздушних напада на циљеве Хамаса у Појасу Газе.

Још осам камиона са храном, лијековима и водом данас стиже у Појас Газе

Очекује се да ће још осам камиона са храном, лијековима и водом данас стићи у Појас Газе, саопштила је хуманитарна координаторка УН Лин Хејстингс.

-Стигли смо до отприлике 74 камиона. Данас очекујемо још осам или нешто више - рекла је Хејстингс новинарима у Женеви, преноси Ројтерс.

Она је додала да се са Израелом воде детаљни преговори у покушају да се обезбиједи више хуманитарних прелаза у густо насељену палестинску енклаву, која је под непрестаним ваздушним нападима. -Поред техничких и безбједносних проблема, постоје и политичка питања, постоји одређени притисак на владу Израела у смислу њене унутрашње политике - саопштила је Хејстингс.

Још нема договора о допремању горива у Газу, а Агенција УН за палестинске избјеглице саопштила је да недостатак горива угрожава тамошње здравствене установе.

Званичници Агенције морају да одлучују како да усмјере оскудну помоћ.

-Свјесни смо да постоји 1.000 пацијената којима је потребна дијализа и преко 100 дјеце и беба који се налазе у инкубаторима, тако да се трудимо да одредимо приоритете - рекла је Хејстингс.

Израел:Пријетња из ваздуха у региону Црвеног мора,удар у Египту произашао из тога

Израелска војска саопштила је данас да је примијећена “пријетња из ваздуха” у региону Црвеног мора и повезала то са пројектилом који је пао на египатску приобалну територију.

-Протеклих сати примијећена је ваздушна пријетња у региону Црвеног мора. Борбени хеликоптери су активирани као одговор на пријетњу, а ово питање се сада истражује - рекао је портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари, преноси Ројтерс. Он је додао да се, према досадашњим информацијама, може закључити да је “удар који се догодио у Египту произашао из ове пријетње”.

-Израел ће сарађивати са Египтом и Сједињеним Државама и јачати регионалну одбрану од пријетњи из региона Црвеног мора - навео је портпарол израелске војске.

Ракета је данас пала у близини медицинске установе у египатском љетовалишту Таба на Црвеном мору, у близини израелске границе, ранивши шест особа, јавила је египатска Ал Кахера.

Палестински медији: Десетине цивила погинуло у ноћашњим израелским ударима

Десетине палестинских цивила, укључујући дјецу, је погинуло, а много више повријеђено у ноћашњим израелским ваздушним ударима на Појас Газе, јавља палестинска агенција Вафа.

Како се наводи, израелски авиони извели су серију ваздушних напада на стамбена насеља у Кан Јунису, у јужном појасу Газе, а у тим нападима погинуло је десет цивила, укључујући једног новинара, а више људи је повријеђено.

Израелски ваздушни напади били су усмјерени и на џамију у граду Газа, гдје такође има жртава, наводи Вафа.

Агенција наводи да су најмање четири цивила погинула у израелском ваздушном нападу на кућу у избјегличком кампу Кан Јунис.

Према наводима агенције Вафа, од почетка сукоба палестинске милитантне групе Хамас и Израела 7. октобра погинуло је више од 7.000 цивила у Појасу Газе, укључујући око 3.000 дјеце и 2.000 жена. Поред тога, више од 18.500 људи је повријеђено, а вјерује се да је скоро 2.000 људи који се воде као нестали заробљено испод рушевина широм Појаса Газе.

Срушио се израелски извиђачки дрон у насељу у Гази

Мали израелски извиђачки дрон срушио се у насељу Зеитун у граду Газа, јавили су данас палестински медији.

Беспилотна летјелица, модел “скајларк”, била је у извиђачкој мисији када је пала из непознатих разлога, преноси Тајмс оф Израел. Милитантна палестинска група Хамас тврди да има противваздушну одбрану која може да обара разне летјелице.

Хамас је 7. октобра покренуо ракетни напад на југ Израела, а потом извео и копнени упад, на шта је Израел жестоко одговорио ваздушним нападима на положаје Хамаса и блокадом Појаса Газе.

Абу Хамид: Таоци не могу бити ослобођени без прекида ватре

Палестинска милитантна организација Хамас не може ослободити таоце заробљене током упада у Израел све док не буде постигнута сагласност о успостављању прекида ватре у Гази, рекао је члан делегације овог покрета Абу Хамид, преноси руски дневник “Комерсант”.

Хамид је дио делегације Хамаса која борави у посјети Москви и нагласио је да је потребно вријеме да се лоцирају сви таоци одведени из Израела у Газу пошто су их заробиле разне фракције Хамаса приликом напада извршеног 7. октобра.

-Говори се о више десетина људи, углавном цивила и потребно је вријеме да би били пронађени у Појасу Газе и потом ослобођени -истакао је Хамид, уз напомену да је потребно мирније окружење да би се извршио сличан задатак.

Хамас је нешто раније саопштио да је у израелским ударима из ваздуха на Газу погинуло око педесет талаца.

Израелска војска извела други циљани напад на Хамас у Појасу Газе

Израел је другу ноћ заредом послао тенкове и трупе у Појас Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), додајући да су мете биле Хамасови оперативци и локације.

У упаду у близину насеља Шуџаија на истоку Појаса Газе учествовали су пјешадија, борбена инжeњерија и оклопне снаге, а беспилотне летјелице и борбени хеликоптери израелског ваздухопловства су покривали акцију из ваздуха, наводи ИДФ. Додаје се да су артиљеријски и ваздушни напади извршени на мјеста која припадају милитантној палестинској групи Хамас, укључујући и лансирна мјеста за противтенковске навођене ракете и командне центре, преноси Тајмс оф Израел.

Израелске снаге напустиле су област послijе неколико сати, а није било поврijеђених припадника израелских трупа.

Израелске снаге су и у ноћи између срijеде и четвртка накратко ушле у Појас Газе.

Палестинска милитантна група Хамас почела је 7. октобра ракетни напад на југ Израела, а потом извела и копнени упад. Израел је одговорио ваздушним ударима и блокадом Појаса Газе, а у сукобима је до сада погинуло неколико хиљада људи.

Шеф Хамаса: Бригаде Ал Касам наставиће да појачавају нападе

Шеф политичког бироа Хамаса Исмаил Ханије рекао је да војно крило Хамаса Бригаде Ал Касам наставити да појачава нападе и да је "отпор" у Гази непоколебљив. 

Он је рекао да је "отпор" националноослободилачки "покрет који настоји да ослободи свој народ и своју земљу".

Ханије је истакао да ће израелски напади у Гази дестабилизовати цијели регион, као и да нико не може да предвиди како ће се ствари даље одвијати, објавила је Ал Џазира.

Ханије је позвао "савезничке, братске нације" да изврше притисак да се обуставе напади на Газу и да се хитно отворе сви гранични прелази, укључујући и гранични прелаз Рафа са Египтом, ради достављања преко потребне помоћи.

Ханије је навео да тероризам представљају они који подржавају израелску агресију, као и они који ћуте о "масакрима" које је Израел починио.

Јордан у УН: Израел "од Газе прави пакао на Земљи"

Јордански министар спољних послова Ајман Сафади оптужио је данас Израел, на хитном састанку Генералне скупштине УН, да "од Газе прави пакао на Земљи".

  Сафади је истакао да ће траума прогањати генерације Палестинаца и указао да право на самоодбрану није дозвола за некажњено убијање, као и да је колективно кажњавање ратни злочин, пренео је "Тајмс ов Израел".

Јордан је прослиједио нацрт резолуције о којем се још расправља, а који би требало да буде стављен на гласање сутра.

Текст се углавном фокусира на хуманитарну ситуацију, позивајући на "тренутни прекид ватре" и "несметан хуманитарни приступ" Појасу Газе.

У нацрту се такође позивају све стране да "заштите цивиле", али се не помиње напад Хамаса на Израел.

Израелски амбасадор при УН Гилад Ердан критиковао је нацрт јер се у њему не помиње Хамас који је покренуо рат.

-Једино мјесто које овој резолуцији припада је на сметлишту историје - навео је Ердан.

Галант: Израел се спрема за сљедећу фазу у рату против Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је с да се Израел спрема за „сљедећу фазу” у рату против Хамаса.

-Маневрисање ће почети када се стекну услови. Ови услови су сложени јер је таква и кампања. Трупе су спремне - рекао је Галан на брифингу у Тел Авиву.

Додао је да ће израелске снаге и безбједносне власти "учинити све што је потребно" да врате таоце које су узели припадници Хамаса, преноси CNN.

Одговарајући на питање да ли је Катар легитимни посредник у сукобу, Галант је рекао да је важан циљ.

-Како ја то видим, сваки канал је могући канал. Циљ је важан - рекао је Галант.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана