Хамас изнио свој приједлог: Прекид ватре у три фазе

ГС/Агенције
Хамас изнио свој приједлог: Прекид ватре у три фазе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Рат Израела и Хамаса траје 124 дана. Израел је ракетама гађао град Хомс у Сирији, извијестили су сиријски државни медији.

Хамас изнио свој приједлог: Прекид ватре у три фазе

Хамас је изнио свој приједлог за прекид ватре у Гази који би трајао четири и по мјесеца и довео до окончања рата, као одговор на понуду коју су му прошле недјеље пренијели катарски и египатски посредници, уз подршку САД и Израела.

Хамас предлаже да се до прекида непријатељстава дође у три фазе, свака у трајању од 45 дана, према нацрту документа у који је Ројтерс имао увид.

Тим приједлогом Хамас пристаје на размену преосталих израелских талаца које је заробио 7. октобра, за Палестинце затворене у израелским затворима.

Очекује, такође, обнову Појаса Газе, потпуно повлачење израелских снаге, као и размену тела и посмртних остатака погинулих.

У првој фази, сви израелски женски таоци, мушкарци испод 19 година, стари и болесни били би ослобођени током прве фазе, у замјену за ослобађање палестинских жена и дјеце из израелских затвора.

Преостали мушкарци би били ослобођени током друге фазе, а размјена тијела преминулих у трећој фази. До краја треће фазе, палестинска милитантна организација очекује да ће стране постићи договор о окончању рата.

У додатку приједлога, Хамас је навео да тражи да се ослободи 1.500 затвореника, трећину од којих је жели да изабере са листе Палестинаца којима је Израел изрекао доживотну казну затвора. Примирје би такође повећало снабдијевање хране и друге помоћи палестинским цивилима у Гази који се суочавају са глађу и несташицама основних залиха.

Државни секретар САД Ентони Блинкен стигао је протекле ноћи у Израел након састанка са лидерима посредника Катара и Египта, због до сада најозбиљнијег дипломатског напора усмјереног на постизање продуженог примирја, наводи Ројтерс.

САНА:Израел ракетама гађао сиријски град Хомс

Израел је ракетама гађао град Хомс у Сирији, извијестили су сиријски државни медији.

Војни извор је саопштио агенцији САНА да је данас, нешто послије поноћи, Израел покренуо ваздушни напад из правца сјеверно од Триполија, гађајући низ тачака у граду Хомсу и његовој околини. Сиријска противваздушна одбрана оборила је више пројектила, саопштио је овај извор агенцији. САНА наводи да има више цивилних жртава у овом ракетном удару.

Израел годинама изводи нападе на, како тврди, мете повезане са Ираном у Сирији, а од почетка сукоба са палестинским Хамасом 7. октобра, ови напади су интензивирани.Блинкен тражи састанак "тет-а-тет" са начелником Генералштаба ИДФ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен затражио је да се данас, током посјете Израелу, насамо састане са начелником Генералштаба израелске војске Херцијем Халевијем, али је из канцеларије премијера та идеја одбачена, пише израелска штампа.

Према најави Стејт департмента, Блинкен би са Халевијем требало да се састане у 12.15, сат времена послије састанка са премијером Бењамином Нетанијахуом.

Како међутим наводи "Израел Хајом", из Нетанијахуове канцеларије је на такав "неуобичајени захтјев, чак и од Американаца", стигао сљедећи одговор: "Састанак ће се одржати као и обично, у оквиру састанка са премијером".

Током Блинкенових претходних посјета Израелу од почетка сукоба са Хамасом, његови једини сусрети са Халевијем били су током састанака са члановима израелског ратног кабинета, наводи "Тајмс оф Израел".

Лист оцјењује да захтев да се са Халевијем састане "тет-а-тет" сугерише да Блинкен вјерује да би на тај начин могао да добије искренију анализу тренутног стања рата без министара у просторији.

Како се такође примјећује, није предвиђено да се Блинкен састане са министром Бенијем Ганцом, нити са лидером опозиције Јаиром Лапидом.

Блинкенов састанак са Халевијем један је од четири које је Стејт департмент планирао за данас.

Он ће се, како је прецизирано, састати са Нетанијахуом у 11:15, затим са Халевијем сат времена касније, са министром одбране Јоавом Галантом у 13:30 и предсједником Исаком Херцогом у 15 сати.

Саудијска Арабија: Неће бити дипломатских односа са Израелом без независности Палестине

Саудијска Арабија је обавијестила САД да неће бити дипломатских односа између Ријада и Тел Авива без признања независне палестинске државе према границама из 1967. године, које укључују Источни Јерусалим, саопштило је данас саудијско Министарство спољних послова.

Министарство је додало да је још један услов за успостављање израелско-саудијских односа „престанак израелске агресије на Појас Газе“.

У уторак је портпарол Беле куће за националну безбједност Џон Кирби рекао да је администрација предсједника САД Џозефа Бајдена добила позитивне повратне информације о томе да су Саудијска Арабија и Израел спремни да наставе дискусије о успостављању односа.

Ријад је упутио поруку САД да потврди свој непоколебљив став Вашингтону о палестинском питању након Кирбијевих коментара, саопштило је саудијско министарство.

О потенцијалном успостављању формалних односа Израела и Саудијске Арабије разговара се откако су Саудијци дали прећутни пристанак заливским сусједима Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреину за успостављање веза са Тел Авивом 2020. године, преноси Ројтерс.

Неименовани извори потврдили су за ту агенцију да је Саудијска Арабија замрзла те планове након почетка рата у Појасу Газе у октобру 2023.

Египат добио одговор Хамаса на оквирни споразум о прекиду ватре у Појасу Газе

Египатски званичници саопштили су да су добили одговор Хамаса на оквирни споразум о прекиду ватре у Појасу Газе и да ће разговарати о свим детаљима предложеног оквира са заинтересованим странама да се постигне коначни договор што је прије могуће.

Египатски безбједносни извори рекли су за Ројтерс да је Хамаса у одговору показао флексибилност, тражећи конкретан временски оквир за прекид ватре након муслиманског Рамазанског бајрама почетком априла.

-Египат ће наставити да улаже све напоре да би се што прије постигао споразум о прекиду ватре у Појасу Газе - рекао је шеф египатске државне информативне службе Диа Рашван.

Палестински Хамас саопштио је да је позитивно одговорио на међународни приједлог о примирју у Појасу Газе и ослобађању талаца из заробљеништва те милитантне групе, "како би се обезбиједио потпуни прекид ватре".

У саопштењу објављеном на Телеграм каналу палестинске групе истиче се да је та група приједлог прихватила "у позитивном духу", да би се "обезбиједио свеобухватан прекид ватре, окончала агресија, укинула опсада и размијенили заробљеници", преноси Ал Џазира.

- Тиме би се завршила агресија на наш народ, осигурала би се помоћ, склоништа и реконструкција, укинула опсада Појаса Газе и постигла размена заробљеника - додаје се.

Хамас је поручио и да цијени улогу Египта и Катара, као и "свих земаља које желе да зауставе бруталну израелску агресију на палестински народ".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније да САД разматрају одговор Хамаса и да ће разговарати на ту тему са израелским званичницима када сутра буде посјетио Израел.

Катарски премијер Абдулрахман ал-Тани рекао је данас да је Хамасова реакција на најновији међународни план о ослобађању талаца и примирју у Појасу Газе била "генерално позитивна", додајући да је оптимиста.

У изради приједлога учествовали су Катар, Египат, САД и Израел, чији су се представници састали у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана