Хамас има новог политичког вођу

Агенције
Хамас има новог политичког вођу

ГАЗА - Командант Хамаса у Појасу Газе, Јахја Синвар, именован је данас за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханије прошле недеље у Техерану.

'- Исламски покрет отпора Хамас објављује избор команданта Јахје Синвара за шефа политичког бироа покрета, који ће насљедити мученика команданта Исмаила Ханију, наводи се у саопштењу Хамаса.

Синвар (61) стоји иза напада на Израел 7. октобра прошле године, од када га израелска војска тражи у енклави, преноси Ројтерс. Он је провео 23 године у израелским затворима прије него што је пуштен 2011. године у оквиру размјене затвореника.

Тренутно се сматра најмоћнијим припадником Хамаса, након убиства Ханије, замјеника лидера групе Салеха ал-Арурија, који је убијен у Бејруту, и Мохамеда Деифа, војног команданта покрета.

Рођен је у Кан Јунису, а за вођу Хамаса у Гази изабран је 2017. године.

Према писању британске агенције, Синвар је раније био на челу безбједносног апарата Ал-Маџд који је пратио, убијао и кажњавао Палестинце оптужене за сарадњу са израелском тајном службом прије него што је затворен.

Синвар се није појављивао у јавности од 7. октобра и налази се на америчкој листи опасних терориста.

Исмаил Ханија је убијен у реду у Техерану, а Иран и Хамас су обећали одмазду против Израела, ког сматрају одговорним за атентат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана