Хакери стране дипломате у Кијеву „напали“ преко огласа за аутомобил

Танјуг
Хакери стране дипломате у Кијеву „напали“ преко огласа за аутомобил

КИЈЕВ - На мети хакера, за које се сумња да раде за руску спољну обавјештајну службу, нашло се на десетине дипломата у амбасадама у Украјини, преко огласа за продају половног аутомобила, преноси Ројтерс.

Они су добили оглас за половни аутомобил, преко кога је покушан приступ њиховим рачунарима, наводи се у извештају компаније за сајбер безбједност Пало Алто Нетворкс у који је британска агенција имала увид.

Опсежна шпијунска активност била је усмјерена на дипломате из најмање 22 од отприлике 80 страних мисија у Кијеву, главном граду Украјине, навели су аналитичари компаније у извјештају, који треба да буде објављен током данашњег дана.

-Акција је почела безазленим и легитимним дешавањем, када је средином априла 2023. године, дипломата из пољског Министарства спољних послова послао мејлом разним амбасадама оглас за продају половног аутомобила БМW серије пет који се налази у Кијеву - наводи се у извештају. Пољски дипломата, који је није желео да му се открије идентитет из безбедносних разлога, потврдио је улогу његовог огласа у дигиталном упаду. Хакери, познати као АПТ29 или „Дјукс“  или, чешће, „Кози бер“, пресрели су и копирали тај оглас у које су уградили злонамјерни софтвер, а затим га послали десетинама других страних дипломата који раде у Кијеву, сaопштила је компанија.

Пољски дипломата је рекао да је оригинални оглас послао разним амбасадама у Кијеву и да су га позивали јер им је цијена изгледала “привлачно”.

-Када сам провјерио, схватио сам да говоре о нешто нижој цијени - рекао је дипломата Ројтерсу.

Испоставило се да су руски хакери у својој лажној верзији огласа навели продају BMW-а пољског дипломате по нижој цијени , 7.500 евра , у покушају да подстакну више људи да преузму злонамјерни софтвер који би им омогућио даљински приступ њиховим уређајима. 2021. године, америчке и британске обавештајне агенције идентификовале су АПТ29 као огранак руске Спољне обавјештајне службе (СВР).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана