Хабек: Орбан у Кини не говори у име Европе

Танјуг
Foto: Агенције

БЕРЛИН - Мађарски премијер Виктор Орбан отпутовао је у Кину као национални политичар и не говори у име Европе, изјавио је данас потпредсједник њемачке владе Роберт Хабек.

"Мађарска политика често не представља суштину размишљања у Европској унији", рекао је Хабек у Штутгарту поводом данашње Орбанове посјете Кини и разговора са кинеским предсједником Си Ђинпингом, преноси Ројтерс.

Орбан је данас стигао у ненајављену посјету Пекингу, гдје се састао са предсједником Кине Си Ђинпингом, а претходних дана посјетио је и Москву и Кијев.  

Орбан је рекао током сусрета са кинеским лидером да је за Мађарску од велике важности што се Кина залаже да у свету буде мир, а не рат и да Мађарска веома цијени мировну иницијативу Кине у вези са сукобом у Украјини.

Званичници ЕУ су поводом Орбанове посјете Москви саопштили да он нема мандат да представља ЕУ у разговорима са Русијом, док је Орбан истакао да Мађарска, као предсједавајућа земља ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да жели да направи кораке ка миру у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана