Гувернерка Алабаме потписала закон о заштити вантjелесне оплодње

Танјуг
Foto: Илустрација

МОНТГОМЕРИ- Гувернерка Алабаме, Кеј Ајви, данас је потписала законску мјеру којом се штити ин витро оплодња, након што је Врховни суд те савезне државе претходно донио пресуду по којој се замрзнути ембриони сматрају дјецом, и да свако ко уништи ембрионе може бити кривично гоњен.

Та одлука највишег суда у Алабами приморала је најмање три клинике у Алабами да обуставе пружање ове услуге, наводи Ројтерс.

Оба законодавна дома, под контролом републиканаца, усвојила је приједлог који штити пружаоце услуге вантјелесне оплодње од кривичних пријава и грађанских парница, након краће расправе крајем претходног месеца, јавља Ројтерс.

Ајви је саопштила да је ово "без сумње комплексно питање" на коме ће додатно морати да се ради и додала је да је увјерена да ће нове мјере пружити гаранције клиникама за вантјјелесну оплодњу које ће их навести да наставе рад.

Закон који је Ајви потписала не значи нужно да пружиоци услуга вантјелесне оплодње могу неометано да наставе са радом, тврди присталица овог закона, републикански државни сенатор Тим Мелсон.

Мелсон је данас, током дебате у државном Сенату, саопштио да су му неки пружиоци ин витро услуга наговијестили да планирају да заувијек чувају ембрионе који нису имплантирани у материцу.

"То није на снази, али је опција коју разматрају", додао је државни сенатор.

Првобитна пресуда је заснована на амандману те државе о светости живота нерођених из 2018, одобреног од стране гласача, а који подржава права нерођене дјеце.

Одлука без преседана, која је оплођеним јајним ćелијама дала исту заштиту као и бебама у складу са државним Законом о незаконитој смрти малољетника, утицала је на вантјелесну оплодњу у Алабами.

Након пресуде Врховног суда у Монтгомерију, поједине жене које су биле усред лијечења отишле су из Алабаме и потражиле здравствене услуге вантјелесне оплодње ван те државе, будући да је остало нејасно како легално чувати, транспортовати и користити ембрионе.

Виши суд у Алабами је донео ову одлуку као одговор на тужбе три породице против једне клинике за плодност и болнице, које нису правилно заштитиле те замрзнуте ембрионе, због чега су они уништени.

Демократе су нагласиле да је пресуда суда у Алабами о кривичном гоњењу љекара у случају уништења ембриона и проглашавања ембриона децом ,доказ да су репродуктивна права угрожена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана