Гутереш: Женска права нису луксуз који може да чека

Танјуг
Гутереш: Женска права нису луксуз који може да чека

ЊУЈОРК - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је да права жена нису луксуз који може да чека док се не ријеше кризе у свијету и навео да сваких 10 минута једну жену или дјевојчицу усмрти члан породице или партнер, а да свака два минута једна жена умре током трудноће или порођаја.

Гутереш у ауторском тексту поводом 8. марта, Међународног дана жена,  оцијенио да широм свијета остварени напредак у погледу права жена полако нестаје пред нашим очима, а најновије прогнозе процјењују да ће, ако се настави овим темпом, бити потребно још 300 година да се постигне пуна родна равноправност.

-Морамо преокренути ове ужасне трендове и заузети се за животе и права жена и дјевојчица, свуда. Ово представља један од мојих главних приоритета и окосницу рада Уједињених нација широм свијета. Од Јужног Судана до Мијанмара, подржавамо жене и дјевојчице у кризи осигуравајући да се у мировним процесима чује и њихов глас - навео је Гутереш.

Он је оцијенио и да данашње кризе које се надовезују једна на другу, од рата у Украјини до ванредне климатске ситуације, прво и најтеже погађају жене и дјевојчице.

-У свјетлу глобалних изазова по демократију, у питање се доводе и ускраћују права жена над њиховим тијелима и права на самостално одлучивање о сопственим животима - написао је Гутереш, саопштила је Канцеларија УН у Београду.

Он је навео да два статистичка податка врло илустративно описују неуспијех.

-Сваких десет минута једну жену или дјевојчицу усмрти члан породице или интимни партнер. Свака два минута једна жена премине током трудноће или порођаја. Већина таквих смртних случајева може се у потпуности спријечити - истакао је Гутереш.

Ове године, како је додао, Међународни дан жена усредсређен је на затварање родног јаза у науци, технологији и иновацијама.

Глобално гледано, приступ и коришћење интернета је за 21 одсто вјероватнији међу мушкарцима него међу женама, а у земљама са ниским дохотком та разлика је и преко 50 одсто, наводи се у тексту.

Нагласио је да су чак и најбогатије земље на губитку због родно-заснованих стереотипа и историјске пристраности. На пример, у технолошкој индустрији, мушкарци су двоструко бројнији од жена, а у пољу вјештачке интелигенције, тај однос је пет према један.

-Дискриминација жена у науци и технологији последица је вишевјековног патријархата, дискриминације и погубних стереотипа - оцијенио је Гутереш и додао да жене чине свега три одсто добитника Нобелове награде у научним категоријама од 1901. године до данас, а жене на интернету – укључујући научнице и новинарке – често су на мети сексистичког говора мржње и злостављања чија је намјера да их ућуткају и посраме.

-Потребна нам је акција на више фронтова како бисмо осигурали да жене и дјевојчице могу да дају свој пуни допринос глобалном знању кроз науку и технологију. Морамо срушити баријере – од дискриминаторних података до стереотипа који дјевојчице одвраћају од изучавања природних наука у раном узрасту - поручио је Гутереш.

Додао је да доносиоци одлука свих врста морају поспијешити учешће и лидерство жена у науци и технологији.

-Требало би да буду креативни, прошире могућности за запошљавање и да се оно темељи на вјештинама. И морају бити истрајни у таквој намери. Родна равноправност се неће десити сама од себе, она мора постати приоритет на коме ће се посвећено радити. Овај приступ даје резултате у Уједињеним нацијама, гдје имамо сопствену стратегију родног паритета међу запосленима -нагласио је он.

Сматра и да је потребна акција како би се створило безбједно дигитално окружење за жене и како би се позвали на одговорност починиоце дигиталног насиља, као и дигиталне платформе које им то омогућавају.

Он наводи да Уједињене нације сарађују с владама, цивилним друштвом, приватним сектором и другим актерима на Кодексу понашања чији је циљ смањење штете и повећање одговорности на дигиталним платформама, истовремено бранећи слободу изражавања.

-Женска права нису луксуз који може да чека док не ријешимо климатску кризу, окончамо сиромаштво и створимо бољи свијет - исткао је Гутереш.

Такође, улагање у жене и девојчице представља најсигурнији начин да се уздигну сви људи, заједнице и земље, те да се остваре циљеви Агенде за одрживи развој до 2030. године.

-Удружимо снаге за инклузивнији, праведнији и просперитетнији свијет за жене и дјевојчице, мушкарце и дјечаке, свуда - поручио је Гутереш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана