Гутереш: Вјештачка интелигенција увећава ризик од нуклеарног рата

Танјуг
Гутереш: Вјештачка интелигенција увећава ризик од нуклеарног рата

НЈУЈОРК - Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да ширенје технологије вјештачке интелигенције (АИ) повећава пријетњу од нуклеарног рата и позвао државе које посједују нуклеарно оружје да се обавежу да га неће прве употребити.

х''Режим осмишлјен да спријечи употребу, тестиранје и ширенје нуклеарног оружја слаби“, рекао је Гутереш у видео-поруци која би требало да буде пуштена на годишнјем састанку Америчког удруженја за контролу наоружанја (АЦА) у Вашингтону, преноси Гардијан.

Упозоренје шефа УН долази отприлике 600 дана прије истека споразума о Новом почетку који су 2010. склопиле САД и Русија, а представлја последнји преостали споразум који ограничава стратешке арсенале двије нуклеарне суперсиле.

Више од 30 година од краја Хладног рата, САД и Русија држе многе своје интерконтиненталне балистичке ракете у станју приправности, спремне за лансиранје у року од неколико минута.

Британска агенција наводи да свјетски лидери страхују да се у настојању да се ојача одвраćање сваке нације, процедуре лансирања потенцијално поједностављују уз помоć вјештачке интелигенције (АИ).

''Човјечанство је на ивици, ризик од употребе нуклеарног оружја достигао је величину која није виђена од Хладног рата. Државе су ангажоване у квалитативној трци у наоружању. Технологије попут вјештачке интелигенције умножавају опасност“, упозорио је Гутереш.

Истакао је да је од кључне важности да људи доносе одлуке о употреби нуклеарног оружја, а не машине или алгортими.

Гутереш је рекао да је одговорност држава које имају нуклеарно оружје да воде повратак разоружању и позвао САД и Русију да се врате за преговарачки сто.

Он је такође поновио своје претходне позиве нуклеарним силама да реафирмишу мораторијум на нуклеарна тестирања и да се ''сложе да ниједна неćе бити прва која ćе лансирати” нуклеарну бојеву главу.

Раније ове године, Кина је предложила споразум против ''прве употребе“, на шта су САД одговориле рекавши да су спремне да се укључе у дискусију на ту тему.

Амерички званичници ипак наводе да до сада није било конкретних приједлога о дијалогу и да се до сада нису сложили о наставку билатералног састанка о контроли наоружања одржаног прошлог новембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана