Гутереш: Ове године мир нам је потребнији више него икада

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК- У 2023. години нам је потребан мир и то више него икада, поручио је у новогодишњој поруци генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и навео да нам је потребан мир једних с другима, са природом и климом, у кући.

Мир нам је потребан и на улицама и заједницама, уз пуну заштиту свих људских права, у светилиштима, уз поштовање вjеровања једних других, као и мир на мрежи, без говора мржње и злоупотребе, нагласио је Гутереш.    

"У 2023. ставимо мир у срце наших ријечи и дјела. Заједно, учинимо 2023. годином када ће мир бити враћен у наше животе, наше домове и наш свијет", истакао је генерални секретар УН.

Казао је да је свака Нова година тренутак препорода, да пометемо пепео старе године и спремамо се за свјетлији дан, те да су 2022. године милиони људи широм свијета буквално помели пепео.

Гутерес је навео да су од Украјине преко Авганистана до Демократске Републике Конго и шире, људи напуштали рушевине својих домова и живота у потрази за нечим бољим и да је широм свијета, 100 милиона људи било у покрету, бјежећи од ратова, пожара, суша, сиромаштва и глади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана