Гутереш: Геополитичке подјеле спречавају рјешавање проблема, неопходне реформе

Танјуг
Гутереш: Геополитичке подјеле спречавају рјешавање проблема, неопходне реформе

ДАВОС - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је у свом обраћању на Свјетском економском форуму (WЕF) у Давосу истакао да геополитчке подјеле у садашњем свијету спречавају рјешавање глобалних изазова и да су непходне реформе глобалног управљања да би се човјечанство изборило са пријетњама.

"Вјерујем  да можемо да изградимо нови мултиполарни глобални поредак, са новим могућностима за лидерство и са равнотежом и правдом у међународним односима", рекао је Гутереш и додао да једино рјешење представља "реформисани, инклузивни, умрежени мултилатерализам".

Он је нагласио да мото овогодишњег Свјетског економског форума (WЕF) у Давосу "Обнова повјерења", није слоган или ПР кампања, већ да права обнова поверења захтијева темељне реформе глобалног управљања. 

"Институције и оквири глобалног управљања, од Савјета безбједности до система Бретон Вудса, створени су прије 80 година. Не можемо да градимо будућност за наше унуке са системом изграђеним за наше баке и деке", закључио је Гутереш.

Годишњи састанак Свјетског економског форума почео је у понедјељак у Давосу под слоганом "Обнова повјерења" и до 19. јануара ће угостити више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера Свјетског економског форума, као и лидере цивилног друштва, стручњаке, представнике младих, друштвене предузетнике и новинске агенције. 
   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана