Гутерес: Богати намећу "предаторске" камате сиромашнима

Срна
Foto: Танјуг/АП

Генерални секретар УН Антонио Гутерес осудио је данас богате државе и енергетске гиганте због наметања "предаторских" камата и високих цијена горива сиромашним земљама.

Гутерес је рекао на самиту најсиромашнијих земаља да богате државе требају да издвоје 500 милијарди долара годишње за помоћ онима који су "ухваћени у злонамјерне циклусе" који блокирају њихове напоре да развију економију и унаприједе здравство и образовни систем.

Самит 46 најсиромашнијих земаља одржава се сваких десет година, али је од 2021. одгођен два пута због пандемије вируса корона.

Састанку не присуствују двије најсиромашније државе - Авганистан и Мјанмар - зато што њихове владе нису признате у УН, а није дошао нити један представник водећих свјетских економских сила.

Гутерес је рекао на отварању самита да је економски развој онемогућен у ситуацији када државе немају ресурсе, гуше се у дуговима, трпе историјску неправду и неравноправне су у борби против ковида 19.

Земље из ове групе тврде да не добијају поштен дио вакцина против ковида 19 и да су ови медикаменти концентрисани на Европу и Сјеверну Америку.

- Борба против климатске катастрофе, којој нисте уопште допринијели, доводи се у питање када је цијена капитала отишла у небо, а финансијска помоћ коју добијате представља само кап у мору - рекао је генерални секретар УН.

Он је додао да гиганти који продају фосилна горива остварују велики профит док милиони људи у овим земљама не могу да осигурају храну на столу.

Гутерес је напоменуо да су сиромашне земље остављене у запећку када је ријеч о "дигиталној револуцији" и да је рат у Украјини довео до раста цијена горива и хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана