Гутереш: Блиски исток на ивици, неопходна максимална уздржаност

Танјуг
Гутереш: Блиски исток на ивици, неопходна максимална уздржаност

ЊУЈОРК - Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се Блиски исток налази “на ивици” сукоба пуних размјера и позвао све актере на максималну уздржаност.

-Блиски исток је на ивици. Житељи тог региона суочавају се са реалном опасношћу од разорног конфликта пуних размјера. Сада је вријеме за деескалацију - рекао је Гутереш на хитној сједници Савета безбједности УН поводом иранског напада на Израел, преноси Ројтерс.

Он је истакао да међународна заједница има заједничку одговорност за обезбјеђивање моменталног прекида ватре у Појасу Газе.

-Имамо заједничку одговорност да обезбиједимо тренутни хуманитарни прекид ватре у Гази, безусловно ослобађање свих талаца и несметану испоруку хуманитарне помоћи - рекао је Гутереш.

Он је указао и на заједничку одговорност за окончање насиља на окупираној Западној обали и обнављање безбједне пловидбе у Црвеном мору.

-Имамо заједничку одговорност да радимо за мир. Ни регион ни свијет не могу себи да приуште нове ратове -  нагласио је он.

Сједница Савјета безбједности УН одржана је на захтјев Израела, након што је у ноћи између суботе и недјеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада дипломатску мисију Ирана у Дамаску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана