Гујаничић: Протести у Француској ће потрајати јер је свако у свом рову

Танјуг
Гујаничић: Протести у Француској ће потрајати јер је свако у свом рову

БЕОГРАД - Сва је прилика да ће протести у Француској потрајати у најбољем случају више недjеља, а можда и више мjесеци, јер је још увијек свако свом рову, рекао је истраживач-сарадник са Института за политичке стуције Душан Гујаничић.

-Закон о реформи пензионог система изгласан је у француском парламенту и, ако прође контролу уставног савета, онда ће пре или касније морати да се седне за преговарачки сто, јер без обзира на то што је закон усвојен, треба га примењивати, а то неће ићи лако због тога што су синдикати у Франсуској веома утицајни - нагласио је он за Танјуг.

Подсетио је и да поменута реформа није нова ствар, јер су и ранији предсједнци покушавали да то ураде, али је много њих то прескакало.

-Иако је ово Макрону други и последњи мандат, он још четири године треба да води Француску и питање је због чега толико истрајава у овој намери, будући да неких 70 до 80 одсто грађана не подржава реформу - нагласио је Гујаничић.

Навео је да је, у поређењу са остатком Европе, праг за одлазак са 62 године у пензију у Француској још увијек низак, али оговор лежи у једној специфичној политичкој култури.

-То је зато што су Французи веома везани за свој социјални статус и све оно што су у том смислу стекли од 1945. године - рекао је Гујаничић.

Осврнуо се и на насилне демонстрације на улицама Париза и других градова, рекавши да су с једне стране легитимни протести грађана, али да с друге у Француској постоји једна анархистичка ултраљевечарска радикална група, која се "увек инфилтрира у мирне грађанске протесте и прави невероватну штету".

-Њих можда нема много, али су веома радикални и наоштрени против режима и не презају од насиља које можемо видети на француским улицама - истакао је Гујаничић.

Напоменуо је да је француски уставни систем тако подешен да је предсједник заштићен између два изборна циклуса.

-Али зато премијер најчешће плаћа цену, па ме не би чудило да, када се све ово стиша, Макрон доведе неког другог како би освежио екипу и своју слику у јавности - рекао је он,

Додао је и да ће први већи Макронов тест бити сљедеће године када су избори за Европски парламент, који додуше нису много популарни у Француској.

-Уколико би се догодило, у шта не верујем, да председник распусти парламент, на шта има уставно право, то би само додатно ослабило његову позицију и тада би могло доћи до кохабитације, али и то је веома тешко јер је опозиција у Француској изузетно хетерогена и креће се од крање левице до крајње деснице - закључио је Гујаничић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана