Грузија жели да се извини Јужној Осетији за рат 2008. године

Танјуг
Грузија жели да се извини Јужној Осетији за рат 2008. године

ТБИЛИСИ - Тбилиси намјерава да се извини Јужној Осетији због оружаног сукоба 2008. године, изјавио је данас оснивач владајуће партије Грузијски сан Биџина Иванишвили.

Он је за рат окривио "спољне силе" и тадашњу грузијску владу.

"Грузија ће смоћи снаге да се извини Осетији за рат који је бивши предсједник Михаил Сакашвили покренуо 2008. године", рекао је Иванишвили током предизборног митинга у граду Гори, преноси грузијски јавни сервис 1ТВ.

Иванишвили је нагласио да ће, када покретачи сукоба буду позвани на одговорност за своје поступке, започети процес обнове односа.

Он је напоменуо да ће се послије избора 26. октобра они који су одговорни за рат и подривање "грузијско-осетијског братства", суочити са најстрожим правним посљедицама. 

Иванишвили је изразио увјерење да ће то отворити пут за извињење и помирење, посебно за штету коју је Национални покрет нанео током сукоба.

"Увјеравам вас да ће се грузијски Нирнбершки процес ускоро одржати и да ће то бити кључни корак ка нашем помирењу. Грузијци имају изузетну способност да се суоче са стварношћу, без обзира колико она била тешка", истакао је Иванишвили.

Он је додао да је уверен да ће "признање наших грешака и подсјећање на вијековно братство између Грузије и Осетије" утрти пут за обнову повјерења између људи и са једне и са друге стране. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана