Грузија: Независност земље не продајемо ни за какве визе

Танјуг
Грузија: Независност земље не продајемо ни за какве визе

ТБИЛИСИ- Грузија неће трговати својим суверенитетом, а никакве санкције неће натјерати власти да раде против своје земље, саопштила је данас владајућа партија Грузијски сан – Демократска Грузија.

Извршни секретар партије и шеф посланичке групе Мамука Мдинарадзе рекао је да "комично" изгледа изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена о увођењу санкција грузијским политичарима, укључујући и посланике који су изгласали закон о страним агентима.

Мдинарадзе је напоменуо и да се "независност земље не продаје ни за какве визе", преноси ТАСС.

САД су увеле нова визна ограничења за поједине грађане Грузије и ревидирају билатералну сарадњу са том земљом због тога што је грузијски парламент овога месеца усвојио закон о страним агентима, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен. 

Блинкен је, у саопштењу издатом у четвртак, објављујући мјере према Грузији, навео да тај закон "гуши слободу удруживања и говора" и омета рад независних медија, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, политика визног ограничења биће примјењивана на појединце који су "одговорни или су саучесници у поткопавању демократије у Грузији", као и на чланове њихових породица.

Закон о страним агентима изазвао је велике протесте у Грузији пошто део грађана и опозиција сматрају да је ауторитаран.

Грузијска владајућа странка Грузијски сан тврди да је доношење закона било неопходно како би се обезбиједила транспарентност у страном финансирању невладиних организација и како би се заштитио суверенитет Грузије.

Законом је предвиђено да организације у Грузији које добијају више од 20 одсто средстава из иностранства буду регистроване као "страни агенти" или ће се, у супротном, суочити са новчаним казнама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана