Група конгресмена оптужила Маска да профитира од антиизраелске пропаганде

Танјуг
Foto: Гардијан

ВАШИНГТОН - Група од 27 америчких конгресмена из редова демократа изразила је забринутост да платформа Икс (Твитер) профитира од премијум налога који, како тврде, величају насиље над Израелцима.

У писму упућеном власнику компаније Илону Маску и извршној директорки Линди Лакарино, конгресмени су навели да извјештаји непрофитних организација показују да људи са премијум налозима на Иксу „величају варварске акте насиља над Израелцима“. 

Компанија Икс је у понедјељак тужила надзорну групу „Медиа Маттерс“, због клевете, након што је та непрофитна организација објавила извештај у којем се наводи да су се огласи за велике брендове појавили поред постова који пропагирају Адолфа Хитлера и нацизам, преноси Ројтерс. 

„Ови извјештаји су показали да платформа Икс профитира од ширења ове језиве и штетне пропаганде кроз претплату на налоге и приход од огласа“, написали су посланици, додајући да је велики део увредљивог садржаја остао активан упркос томе што су га истраживачи означили. 

Ови конгресмени су истакли да је Икс профитирао од објава како од претплате, тако и од огласа приказаних у одговорима на премијум и обичне постове. 

„Друштвена мрежа Икс је такође имала финансијску корист од ширења очигледно лажног и обмањујућег садржаја“, написали су амерички посланици. 

Како подсјећа британска агенција, приход од огласа у Сједињеним Америчким Државама опао је за најмање 55 одсто у односу на претходну годину сваког мјесеца од Масковог преузимања некадашњег Твитера.  

Оглашивачи су напустили платформу откако ју је Маск купио за 44 милијарде долара у октобру 2022. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана